Redactie
Redactie Slapen 19 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Ineens niet meer inslapen

antwoord

Veel jonge kinderen hebben periodes dat ze (echt) minder goed slapen. Meestal kun je wel herleiden waardoor dat komt. Bijvoorbeeld: spannende of drukke tijd (gehad), te spannende film/tv gezien, of iets heftigs wat gebeurd is, direct na ziek zijn of juist vlak ervoor. Jullie zijn dan samen in een patroontje beland van aandacht vragen en reactie daarop krijgen. 

Als het plotseling helemaal anders wordt – zoals nu bij jullie – ben ik wel benieuwd wat er voor hem heeft gespeeld rond die tijd. Denk daar nog eens goed over na. Dat kan je helpen er goed mee om te gaan. 

Echte angst is bijvoorbeeld anders dan aandacht trekken. Zeker als je werkt met belonen, straffen en boos worden is het natuurlijk wel belangrijk dit te weten. Als er echt sprake is van angst is straffen/belonen/boos worden sowieso geen goeie manier om dit aan te pakken.

Ik zie het zo: wat de reden ook is, het is allemaal een signaal dat je kind je even nodig heeft om rustig in slaap te vallen – en dat is de gewenste situatie waar je naartoe wil. Als je het zo bekijkt, maakt het dus ook niet uit wat de oorzaak is (geweest) voor de aanpak die ik je wil meegeven. 

Hoe kun je het aanpakken?

  • Vaak is het probleem dat we als ouders van alles proberen om dit weer op te lossen. Alleen doen we het vaak allemaal door elkaar. De ene keer ben je heel zen en liefdevol, de volgende keer kortaf of streng, dan schiet je een keer echt uit je slof, geef je straf of belooft een beloning. Je weet nu niet meer wat er werkt. Onbedoeld ben je onduidelijk naar je kind en het wakkert het niet goed inslapen zo meestal alleen maar aan. 
  • Door het te benaderen vanuit de visie ‘hij heeft mij nodig om het samen te laten lukken weer lekker in te slapen’, haal je het ontstane patroon er het snelst uit. Je bekijkt het vanuit een positieve visie. 
  • Je kunt beginnen met een week lang te observeren wat er wél werkt rond het naar bed gaan. Wat slaat aan bij hem, wat helpt om hem eerder in te laten slapen? Door te kijken naar wat er al (een beetje) werkt kom je vaak tot ideeën en oplossingen!
  • Bespreek eens overdag met hem dat je het heel vervelend vindt dat hij niet meer lekker kan inslapen. Dat je zo graag wil dat het hem weer lukt. Hij moet tenslotte goed slapen voor school en om goed te groeien, en als je goed slaapt ben je ook vrolijker overdag en papa en mama ook
  • Spreek af dat jullie hem willen helpen om weer lekker in te slapen. Hij moet dat gewoon weer even leren. En hij mag meedenken om dat te laten lukken! Samen kunnen jullie allemaal dingen bedenken die kunnen helpen om lekker in te slapen en in bed te blijven. Maak een lijstje met van alles erop wat jullie kunnen proberen. 
  • Als het lijstje klaar is gaan jullie samen kijken in welke dingen jullie je allebei kunnen vinden. Wat kiezen jullie uit? Bedenk zo samen een avondritueeltje voor je weggaat, plus afspraken voor daarna. Je kunt ze opschrijven (met plaatjes of tekeningen) en bij zijn bed hangen zodat jullie er elke avond even naar kunnen kijken als herinnering. 
  • Vraag elke ochtend hoe het hem (al een beetje) gelukt is te blijven liggen of sneller dan anders in slaap te vallen, enzovoort. Dus: bouw op de (kleine) succesjes en laat de negatieve momenten voor wat ze zijn. 

Wat vaak goed blijkt te werken:

  • Een korte (voor hem leuke) avondroutine voordat het licht uitgaat.
  • Afspreken dat de deur op een kier blijft en jij nog even op de gang rommelt en hij rustig in bed blijft. Je houdt dan een contactlijntje, wat kan helpen bij kinderen die angstig zijn.
  • Afspreken dat je na tien minuutjes nog even een kus komt geven. Als hij dat weet, helpt dat vaak. 
  • Een minuut of tien een muziekje draaien nadat jij weggaat.
  • Vlak voordat je zijn kamer verlaat, samen iets leuks bedenken om over te dromen of aan te denken. 
  • Soms helpt een placebo (nep) ‘lekker-slaap-pilletje’ ook. Je hebt bij de drogist lichte doseringen melatonine, maar een vitaminepilletje helpt soms ook
  • Met hem bedenken wat hij kan doen als hij het even moeilijk vindt: ademoefeningen, schaapjes tellen, liedje zingen in je hoofd, aan leuke dingen denken.
  • Je kunt ook met je huisarts overleggen of die voor een poosje melatonine kan voorschrijven als het langer duurt. Dat helpt bij het inslapen. Soms kan dat iets doorbreken. Ik zou dat alleen doen als de aanpak echt niet werkt. 

Door hem actief mee te laten denken binnen jouw kaders, geef je hem een stukje controle en motiveer je hem van binnen uit. Door het heel positief en als iets van jullie samen in te zetten, is de kans het grootst dat het hem gaat lukken.
 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.