Redactie
Redactie Eropuit 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Kind op kamp: tips voor ouders

Zomervakantie: voor sommige kinderen betekent dit dat ze op tennis-, voetbal of een ander kamp gaan. Vaak is dit voor kinderen best spannend, maar voor ouders net zo goed. Met deze tips overleef jij als ouder het zomerkamp van je kind.

Voor veel werkende ouders is een zomerkamp voor de kinderen dé oplossing, maar het is ook best spannend om je kind een weekje 'los te laten'. Soms zelfs zonder enige vorm van contact.

Voorbereiding

De vertrekdatum nadert en de stress schiet er bij sommige ouders in. Is mijn kind wel klaar voor een kamp? Past het wel bij hem? Om je kind te laten wennen, kun je van te voren alvast wat logeerpartijtjes plannen. Hoe eerder ze gewend zijn regelmatig van huis te zijn hoe beter. En bedenk dat alle begin moeilijk is; een kind dat voor het eerst op kamp gaat, zal het moeilijker hebben dan een kind dat al voor het derde jaar op rij meegaat.

Mobieltjes

Bij de meeste kampen zijn mobieltjes verboden. Grote kans dat je kind hier van baalt en jij misschien ook, maar hier is een goede reden voor. Een mobiele telefoon maakt de kans op heimwee namelijk groter. Een kind dat de stem van zijn vader of moeder hoort, zal eerder thuis missen dan als er geen contact is. Zodra je kind in de bus stapt zal je dus moeten accepteren dat je weinig of niets van hem zult horen. Maak je geen zorgen! Er wordt ook op zo’n kamp goed op je kind gelet.

Afscheid

Vaak is het moment van afscheid moeilijker voor de ouders dan voor de kinderen zelf. Ben je emotioneel; laat het je kind niet merken. Door luchtig en vrolijk te doen, zal het afscheid nemen voor je kind een stuk makkelijker zijn. Maak het moment van afscheid nemen ook niet te lang. Geef je kind een dikke knuffel, wens hem heel veel plezier en zwaai je kind lachend uit. Wacht met het plenken van een eventueel traantje tot de bus vertrokken is. Over een week mag je je kind weer in je armen sluiten en hoor je de verhalen over de heerlijke week die hij waarschijnlijk heeft gehad.

Heimwee

Bang dat je kind last krijgt van heimwee? Bereid je kind dan goed voor. Vertel bijvoorbeeld dat het helemaal niet erg is om een paar minuten aan thuis te denken, maar dat hij daarna weer lekker moet gaan spelen. Benadruk in elk geval niet dat hij kan bellen of naar huis mag komen als hij heimwee heeft, dan zal je kind zich daarop blijven focussen en ongetwijfeld bellen om opgehaald te worden. Belt je kind toch met heimwee; ga hem niet meteen ophalen. Moedig je kind aan om het nog even te proberen en overleg met de leiders. Zij hebben ongetwijfeld al vaker met dit bijltje gehakt en kunnen je advies geven.

Tijd voor jezelf

Krijg je ondanks deze tips toch buikpijn bij het idee dat je je kind moet missen? Denk aan de positieve kant: je hebt alle tijd om dingen te doen waar je met kind niet aan toekomt en even alle tijd hebben met je partner is ook wel eens fijn. En echt; voor je het weet, is je baby weer thuis.

Bron: HLN.be

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.