Redactie
Redactie Lichamelijke ontwikkeling 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Behaarde benen

antwoord

Haargroei op benen en armen is een normaal verschijnsel. Er is echter wel variatie per persoon in bijvoorbeeld aantal en kleur. De een heeft veel donkere haartjes op de benen en de ander slechts een paar blonde haartjes. Feit is wel dat tijdens de puberteit de lichaamsbeharing bij iedereen toeneemt!

Er is een duidelijke trend gaande dat steeds meer jongeren zo min mogelijk haargroei op hun (gehele) lichaam willen hebben. Er wordt dan ook steeds jonger begonnen met het ontharen. Je zegt je te schamen voor de haartjes op je benen. Belangrijk is te weten waarom dat zo is. Krijg je commentaar van anderen daarover? Scheren alle meisjes om je heen hun benen? 
Ik raad je toch aan dit te bespreken met je moeder. Vertel waarom jij je schaamt en vertel ook dat je er (bijvoorbeeld vanwege het gymen) erg mee bezig bent. Mogelijk dat je moeder een ander idee heeft over het scheren van benen dan jij, geef haar echter wel de kans haar argumenten te geven. Als je elkaar de ruimte geeft, ga ik ervan uit dat jullie er samen best uit zullen komen.

Het is goed te weten dat er fabels de ronde doen over het ontharen van je benen. Er wordt vaak gezegd dat haren dan dikker terug zouden groeien of sneller terugkomen. Dit is niet waar! 
Wanneer haar tot de huid is afgeschoren, lijkt het sneller te groeien dan een langere haar. Dit is echter optisch bedrog omdat het groeien sneller lijkt te gaan bij een korte haar. Een korte haar is per definitie ook minder ‘buigzaam’ en dus stugger, dit zou de verkeerde indruk kunnen wekken dat de haar ook dikker is.

Mocht je met je moeder besluiten om je benen wel te gaan ontharen, dan kan dit op de volgende manieren:

  • scheren met een scheermes 
  • ladyshave 
  • ontharingscrème 
  • harsen 
  • elektrisch epileren 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.