Redactie
Redactie Lichamelijke ontwikkeling 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Op hakken lopen

antwoord

Bij het aanschaffen van schoenen is het belangrijk om op meerdere dingen te letten:

  • Lengte van de schoen. Kinderen moeten voldoende ruimte in de schoen hebben, bij te weinig ruimte kunnen de tenen in een klauwstand gaan staan. Er moet een minimale ruimte van 6 mm zijn wil de schoen goed passen. Gemiddeld groeien voeten van meisjes ongeveer 1 cm per jaar in lengte en de voeten van jongens zo'n 1,3 cm.
  • Breedte of wijdte van een schoen. Zorg altijd dat de schoen goed om de hiel sluit; een te wijde schoen zorgt ervoor dat de voeten te veel naar voren gaan schuiven. Er bestaan schoenen in verschillende breedtematen, zeker bij de betere schoenenwinkels.
  • Zool. De zool moet flexibel zijn om op die manier de voet goed af te kunnen laten wikkelen, maar moet ook dik genoeg zijn om de voet te beschermen tegen scherpe voorwerpen waar je op kunt staan (bijvoorbeeld glas)
  • Hak. Het is goed een hakje onder de schoen te hebben; de hoogte die wordt aangeraden is tussen de 1 en 1,5 cm. Wanneer de hak te laag is, kan de achillespees overbelast raken. Maar bij een te hoge hak kunnen de achillespezen verkorten, omdat kinderen dan te veel op hun tenen lopen.

Het klopt dus dat schoenen met hakjes van 3 cm niet goed zijn voor de ontwikkeling van de voet. Als jouw dochtertje deze schoenen toch graag wil hebben, kun je overeenkomen dat ze deze enkel draagt op speciale gelegenheden, bijvoorbeeld een feestje of een bruiloft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.