Redactie
Redactie Vrije Tijd 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Zoon speelt alleen met meisjes

antwoord

Als een kind zich onder druk gezet voelt door andere kinderen, in dit geval oudere meiden, dan moet daar natuurlijk snel een einde aan komen. Het lijkt erop dat jullie, de school en de ouders van de meiden hier adequaat op gereageerd hebben. Er zijn nu afspraken gemaakt die voor jullie zoon kennelijk goed voelen en die hem in staat stellen zijn eigen keuze te maken qua spelen. 

Ik vind het heel belangrijk dat hij zich nu echt vrij voelt om zelf te kiezen en dat ook doet. Als dat werkelijk zo is, vraag ik mij af wat de reden is waarom jullie willen dat hij met jongens speelt: 

  • Omdat het zo ‘hoort’? 
  • Omdat jullie bang zijn dat hij er (straks) anders buiten valt?
  • Omdat hij het anders niet leert?
  • Een andere reden?

Als jullie zoontje het leuker, prettiger of veiliger vindt om met meisjes te spelen dan zou ik hem lekker zijn gang laten gaan. Soms zie je het in de loop der jaren alsnog veranderen, soms houdt een kind voorkeur voor spelen met de een of de andere sekse. 

Het is wel belangrijk om op de volgende dingen te letten:

  • Hoe is zijn contact met de jongetjes in de klas? Kan hij tegen ze op? Staat hij zijn mannetje of is hij er angstig voor?
  • Hoe gaat het op judo? Oefent hij daar ook net zo makkelijk met de jongens als met de meiden?
  • Durft hij aan leeftijdsgenootjes (jongetjes) aan te geven als hij iets niet leuk vindt of wil? 

Wanneer dit allemaal redelijk goed verloopt, dan lijkt het er niet op dat hij zich helemaal laat ondersneeuwen door jongetjes en ook niet dat hij niet met ze speelt omdat hij angstig voor ze is. Dan lijkt hij op dit moment gewoon een voorkeur voor spelen met meisjes te hebben en zou ik het lekker zo laten.

Natuurlijk kun je af en toe stimuleren dat hij ook eens op een jongetje afstapt. En hou een beetje in de gaten of hij zijn mannetje blijft staan op school en buitenshuis. Lukt dat allemaal, dan lijkt het spelen met meisjes meer een probleem van jullie dan van hem. 

Mocht hij in zijn algemeenheid niet zo sterk in zijn schoenen staan en de jongetjes een beetje overweldigend vinden, dan zou je met school kunnen bespreken hoe jullie dat kunnen aanpakken. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.