Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 3 jul 2022
Leestijd: 5 minuten

Annet: ‘Dit is waarom mijn puber seks mag hebben in ons huis’

Veel ouders denken er liever niet overna. Hun kind dat seks heeft. Toch is het vroeg of laat zo ver, en hoe ga je daar dan als ouder mee om? Moeder Annet (43) kiest er bewust voor om haar kind de vrijheid te geven seks te hebben in haar huis.

“Mijn man en ik leerden elkaar kennen op de middelbare school. We kregen verkering toen we 14 waren, het ging uit, we kwamen weer bij elkaar en daarna werd het heel serieus tussen ons. Toen we 16 waren, hadden we voor de eerste keer seks. In die jaren woonden we nog thuis, hadden we liefdevolle, veilige seks met wederzijdse toestemming en met veilig en juist gebruik van voorbehoedsmiddelen. Dit gebeurde dus bij onze ouders thuis. Ze wisten ervan en we hadden hun toestemming.

Bewust seks in ons huis

Als ik er nu op terug kijk, nu ik zelf kinderen heb, heb ik er wel een aantal gedachten bij. Ten eerste kan ik als moeder van een 12-jarige, niet geloven hoe dichtbij mijn zoon komt bij de leeftijd waarop zijn vader en ik elkaar ontmoetten, een relatie kregen en samen seksueel actief werden. Mijn zoon vergeet notabene nog deodorant op te doen en zijn rugtas op te ruimen! Ik kan me niet voorstellen dat hij binnenkort een relatie heeft. Laat staan de gedachte dat hij in de komende paar jaar seksueel actief zal worden. Die gedachte maakt me als moeder behoorlijk angstig.

Maar als het toch zo loopt – en dat is niet per se heel abnormaal aangezien uit cijfers blijkt dat de helft van de 17-jarigen en 18-jarigen voor het eerst seks heeft – zal ik het net zo aanpakken als dat mijn ouders en schoonouders hebben gedaan. Ik zal hem heel bewust seks laten hebben in mijn huis, op zijn kamer. Al hoef ik het natuurlijk niet iedere keer te weten als het gebeurt.

Hoe praat je met kinderen van iedere leeftijd over het stellen en respecteren van seksuele grenzen?

Open over seks

Ik zal je precies uitleggen waarom ik voor deze opvoedstijl kies: toen ik opgroeide, was mijn moeder heel open over seks. Daardoor begreep ik al op erg jonge leeftijd hoe het werkte op puur klinisch, biologisch vlak. Ik wist hoe mijn lichaam werkte en zelfs een beetje wat ik fijn vond voordat ik mijn eerste keer seks had. Dankzij mijn moeder wist ik ook dat seks iets speciaals is, dat het iets was wat je koestert. Zij leerde mij dat het iets is dat alleen hoort te gebeuren tussen twee mensen die van elkaar houden en elkaar vertrouwen.

En doordat zij er altijd zo open over was, wist ik bovendien hoe belangrijk het was om veilig te vrijen. Ik leerde al over alle anticonceptie-opties die er waren. Ik weet zelfs nog dat ik op den duur mijn vriendinnen leerde hoe ze een condoom bij hun vriendje om moesten doen.

Ongemakkelijk

Die openheid over seks had voor mij het grote voordeel dat ik op een volwassen en verantwoordelijke manier aan mijn seksleven begon. Mijn moeder was zelfs de eerste aan wie ik het vertelde toen ik ontmaagd was.

Het was niet het meest gemakkelijke gesprek ooit – ik was immers nog steeds een puber – maar ik wist dat het heel belangrijk was om het aan haar te vertellen. En daar bleek ik gelijk in te hebben. Ze maakte meteen een afspraak voor me bij de gynaecoloog. Het is één ding om alle ‘theorie’ rondom anticonceptie te kennen, het is echt iets anders om hier met een volwassene over in gesprek te gaan, die de kennis en ervaring heeft. Het is een gesprek wat naar mijn mening voor ieder kind belangrijk kan zijn. Ik heb niet heel expliciet verteld dat mijn vriendje en ik seks hadden gehad in haar huis. Maar ze wist het, en ik wist dat ik haar zegen had.

Seksuele voorlichting: ‘mama, als je masturbeert, wie houdt dan je piemel vast?’

Vriendinnen deden het onveilig

Ik weet nog dat ik van vriendinnen verhalen hoorde dat ze seks hadden gehad op allerlei onveilige plekken en manieren. Het kwam dan vaak voor dat ze de pil waren ‘vergeten’ en hun sekspartner was vaak iemand die ze niet helemaal vertrouwden of kenden. De wetenschap dat ik mijn vriendje met een gerust hart mee kon nemen naar mijn comfortabele thuis – waar het bovendien nooit ontbrak aan de pil en condooms – en dat seks niet iets was wat je even snel stiekem deed. Dit alles was bepalend voor hoe ik mij als jongere op seksueel vlak ontwikkelde en mijn eigen seksuele identiteit kon ontdekken. Ik had natuurlijk ook geluk dat mijn schoonouders er hetzelfde tegenover stonden als mijn ouders. Hierdoor hadden mijn vriend en ik twee veilige plekken waar we terecht konden.

Ze gaan ‘het’ ooit doen

Ik weet dat ieder kind anders is en dat mijn ervaring slechts een voorbeeld is. Het kan niet voor ieder kind en in iedere situatie gelden. Maar ik weet dat mijn kinderen – en jouw kinderen ook – ooit seksueel actief worden. Ze gaan het niet allemaal zoals ik op hun 16e doen, sommigen beginnen later of misschien zelfs eerder. Maar ze gaan het in ieder geval doen op hun eigen tijdlijn en niet wanneer wij als ouders er klaar voor zijn.

Ik heb dan liever dat mijn kinderen vrijen in ons huis, waar het veilig en schoon is en waar er meer dan genoeg voorbehoedsmiddelen op voorraad zijn. Ik zal er genoeg inslaan en ze ook altijd de gelegenheid geven om het zelf te kopen. Zouden mijn kinderen hierdoor aangemoedigd worden om vaker seks te hebben? Ik denk het niet. Het is al 25 jaar geleden sinds ik tiener was, maar zoals ik het me kan herinneren laten tieners zich door niks en niemand tegenhouden om te doen wat zij willen. En zeker niet door hun ouders. Ik heb veel liever dat ze het dan voorbereid zijn met alle kennis van zaken die er maar is en dat ze het sowieso veilig kunnen doen.

Liefdevolle seks

Ik geloof oprecht dat doordat ik toesta dat mijn pubers seks kunnen hebben bij ons thuis, dit alleen maar zorgt voor meer liefdevolle en toegewijde seks. Door het te verbieden geef ik ze in ieder geval een vrijbrief om het op allerlei onveilige plekken te doen, waar ze gevaar kunnen lopen. Natuurlijk kan ik niet 100% uitsluiten dat mijn kids niks doms zullen doen op seksueel gebied. Maar ze weten dat als ze iets stoms doen – of dit nu op seksueel gebied of drugs- of drankgerelateerd is – ze altijd bij mij terecht kunnen en wij vervolgens samen kunnen kijken hoe we ermee omgaan.”

Met je kind praten over seks: 3 verbeterpunten voor (bijna) alle ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.