Gina Koninkx
Gina Koninkx Puber 3 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

5 herkenbare dingen als je kind in de beginfase van de puberteit zit

Na een aantal pittige discussies en woordenwisselingen met je kind weet jij het zeker: de beginfase van de puberteit is aangebroken. Die discussies komen steeds vaker voor en je kind voelt zich steeds minder afhankelijk van jou. Aan de ene kant is dat geweldig nieuws want er is een mooie fase aanstaande, maar soms mis je wel je kleine kotertje dat altijd op je schoot kwam zitten.

De een begint al vroeg met puberen terwijl de ander een echte laatbloeier is. Hoe dan ook is de beginfase van de puberteit voor iedere ouder erg herkenbaar.

De beginfase van de puberteit

Ja hoor, als je deze dingen herkent weet je het écht heel zeker.

1. Discussies worden serieuzer

Waar je eerst nog altijd wegkwam met een half antwoord, lukt dat je steeds minder goed. Sterker nog, je kind krijgt zelf zo’n duidelijke mening dat discussies steeds pittiger worden. Jij houdt je hart vast voor wat komen gaat.

2. Je wordt ‘mam’ in plaats van ‘mama’

Het liefkozende ‘mama’ en ‘mammie’ maakt langzaam plaats voor meer serieuze termen zoals ‘mam’. Wat gebeurt hier?! In uitzonderlijke gevallen noemt je kind je zelfs bij je voornaam. Uhm.. help.

3. Je kind geeft je andere blikken

De blikken van je kind veranderen en niet altijd in positieve zin. Zeker als jullie een felle discussie hebben kan je kind af en toe een zeer hatelijke blik jouw kant op werpen. Wacht maar tot de rollende ogen komen, dan weet je zeker dat de puberteit echt zijn intrede heeft gedaan.

4. Je kind wil meer privacy in de puberteit

Als je kind gaat douchen ben je in ieder geval niet meer welkom in de badkamer. Liefst gooit je kind de deur zelfs op slot. Daar moet jij dan weer erg aan wennen, maar ach het hoort er allemaal bij! Je kind wordt vanaf nu steeds zelfstandiger.

5. Je kind schommelt tussen kind en puber

Hoewel je kind op bepaalde momenten echt al een puber lijkt, is het soms ook nog gewoon een klein kind. Vooral als je kind moe is, kruipt hij weer lekker dicht tegen je aan en ben je gewoon weer even ‘mammie’.

5x herkenbare dingen die gebeuren als je een puberzoon in huis hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.