Gina Koninkx
Gina Koninkx Pubergedrag 24 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

5x herkenbare dingen die gebeuren als je een puberzoon in huis hebt

‘Ma-haaaaam, waar is die donkerblauwe broek?’, ‘Ma-haaaam, ik kan mijn sleutels nergens vinden’. Zijn stem wordt steeds zwaarder: de kosten voor het eten worden steeds duurder (lees: bij de lunch wordt door hem met het grootste gemak een half volkoren weggewerkt). Een puberzoon.

Heb jij er ook een in huis? Dan zijn deze vijf dingen herkenbaar.

Puberzoon in huis?

Hoewel het huis soms te klein is, zeker nu je puber om wat meer privacy vraagt, ben je blij dat hij nog lang niet uitvliegt. De komende paar jaren in ieder geval nog niet en dat is maar goed ook. Je (ergens nog) kleine jongen mag zich nog volop ontwikkelen en gewoon even lekker puber zijn. Heb jij een puberzoon in huis? Dan vind je deze vijf dingen zeker weten herkenbaar.

1. Je ziet hem veranderen in een oudere jongen

En als ouder is er bijna niets zo leuk als je kids zien opgroeien en hun eigen identiteit zien ontwikkelen. Tijdens de puberteit verandert er zowel aan zijn innerlijk als uiterlijk enorm veel. Je kleine jongen (huil, snik) verandert steeds meer in een ‘man’ en daar hoort van alles bij: baard in de keel, een groeispurt en ook zijn allereerste échte relatie.

2. Je herkent jezelf in hem

Als moeder is het echt niet zo dat je alleen dingen van jezelf in je dochter herkent. Net zo min als dat vaders alleen dingen in hun zoons herkennen. Jij ziet behoorlijk wat van je eigen trekjes (leuke én minder leuke – ai confronterend) in je puberzoon terug. Juist nu dat wat meer tot uiting komt omdat hij ouder wordt.

3. Je hebt een sterke man in huis

Niet alleen groeit je zoon de lengte in, dit is ook de leeftijd waarop ze het (vaak) interessant vinden om hun spierballen te laten groeien. Handig, want die potten jam in huis krijg jij nog steeds niet open en nu heb je altijd iemand in de buurt die dat voor je kan doen.

Heb jij een dochter? 7 redenen waarom het zo fantastisch is om een puberdochter in huis te hebben

4. Hij voelt zich meer volwassen

En dat is vooral fijn als hij op jongere leeftijd nog veel kibbelde met zijn broertjes en zusjes. Hoewel het soms kan omslaan in afzonderen op zijn kamer (en iets te veel gamen) ben jij allang blij dat jullie uit die broertjes-zusjes ruzie fase zijn.

5. Je koelkast is permanent leeg

Je puberzoon moet groeien en dat betekent ook dat hij ineens veel meer (vr)eet. Hij werkt zonder problemen een brood weg per dag en eet ‘s avonds ook nog eens voor twee. Meer boodschappen doen dus!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.