Gina Koninkx
Gina Koninkx Puber 24 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom pubers zich zo graag afzonderen met een koptelefoon of AirPods

Je puber loopt het liefst de hele dag met zijn AirPods in door het huis. Elke vraag die je stelt wordt daardoor beantwoord met ‘wat zeg je?’. Daar word je af en toe helemaal niet goed van. Het is fijn om te weten dat jou kind in ieder geval niet de enige is die zich zo afzondert. Sterker nog, dit is juist volkomen normaal pubergedrag.

Onderzoekers van de Stanford University School of Medicine zochten uit waarom jongeren zich op deze manier afzonderen van hun ouders.

De reden waarom pubers zich graag afzonderen

Als ouder word je er soms stapel mesjokke van als je puber weer eens door het huis banjert met AirPods in. Het lijkt wel alsof die dingen zitten vastgelijmd aan hun oren. Je ziet tegenwoordig geen puber meer zonder zo’n setje high tech oordopjes of koptelefoon lopen. En dat heeft, zo wijst onderzoek uit, een zeer verklaarbare reden.

Van baby af aan – en dat proces begint al in de buik – raken kinderen gewend aan de stemmen van hun ouders. Het omschakelen naar andere stemmen, door bijvoorbeeld naar een podcast of muziek te luisteren, zorgt ervoor dat ze zich even focussen op andere stemmen. Hierdoor kan je kind zich wat makkelijker losmaken van jou en connecties aangaan buiten het gezien. Dat is dan weer zeer waardevol om sociale vaardigheden verder te ontwikkelen.

Een belangrijk proces voor je puber

Dat je puber zich van je afzet voelt voor veel ouders vreselijk. Je moet leren je kind los te laten want dat jouw puber dat doet is juist hartstikke normaal. Dat je kind rondloopt met een koptelefoon op en zich daarmee distantieert van jou is dus niks persoonlijks. Het heeft alles te maken met de ontwikkeling die ze op dit moment doormaken.

Pubers zijn zich vaak niet eens bewust van dit gedrag. Ze leven hun leven, leren nieuwe mensen kennen en worden gevoed door nieuwsgierigheid om meer met nieuwe vrienden om te gaan dan thuis te blijven bij papa en mama. Hoe moeilijk dat voor jou ook is, laat je kind lekker gaan en laat ook de AirPods even voor wat het is.

5x herkenbare dingen die gebeuren als je een puberzoon in huis hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.