Redactie
Redactie Lichaam 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Antibiotica niet altijd nodig bij blaasontsteking

Om een blaasontsteking bij hun dochter te behandelen, rennen veel ouders het liefst naar de dokter voor een antibioticakuur. Maar wat is de échte oorzaak van blaasontsteking en wat is de beste aanpak?

Intieme oorzaak

Een te lage weerstand en te lang wachten met plassen zijn zeker van invloed op een blaasontsteking, maar er is maar één échte oorzaak: de E-coli bacterie. Dit is een poepbeestje. Vrouwen hebben een korte plasbuis die dicht bij de anus zit. Zo is er een grote kans dat de bacterie bij het verkeerd afvegen (dus van achteren naar voren) in de blaas terecht komt. Tijdens het vrijen is het risico ook vergroot. Je puberdochter hoeft haar seksleven niet aan te passen, maar even plassen na ‘de daad’ verkleint de kans dat de bacterie zich vastgrijpt.

Symptomen blaasontsteking

De symptomen van een blaasontsteking zijn direct herkenbaar: het branderige gevoel bij het plassen, het plassen van ‘drie druppels’, en toenemende toiletbezoekjes. Maar waar dit gevoel in één keer vandaan komt, is gissen. Om er vanaf te komen worden liters water weg geklokt, in de hoop het beestje uit te plassen. Mocht je puberdochter de eerste klachten al te pakken hebben, dan is veel water niet de oplossing. Veel plassen is goed, maar de ontsteking verdwijnt er niet door.

Wat doen we aan het ‘zeurende’ gevoel?

Vaak ga je direct richting huisarts voor een antibiotica-recept, omdat dit voor veel vrouwen de bekendste ‘ontstekingskiller’ is. Maar meer dan dat weet je vaak niet. Dus hoewel we te maken hebben met een oeroud en algemeen bekend onderwerp, weet de Nederlandse vrouw er in werkelijkheid te weinig vanaf. De jongere generatie (18 t/m 30 jaar) zoekt eerder naar een vernieuwende aanpak dan de oudere dames. Zij hebben geen zin om eerst naar de dokter te moeten. Toch kennen heel veel de vrouwen de hulpmiddelen niet die zonder recept te krijgen zijn tegen een blaasontsteking.

Resistentie neemt toe

‘’Resistentie voor één van de meest gebruikte antibiotica tegen blaasontsteking is flink toegenomen’’, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. Ruim de helft van de Nederlandse vrouwen vindt het risico op resistentie het negatieve aan het gebruik van antibiotica. Bij de drogist kun je een hulpmiddel krijgen, wat direct effectief werkt bij de eerste ‘zeurende’ symptomen. Er is bijvoorbeeld een 5-daagse kuur zónder negatieve gevolgen, immers een blaasontsteking ‘an sich’ is al een zorg. Extra zorgen over bijwerkingen, zoals resistentie, zijn niet nodig. 

Resultaten blaasontsteking onderzoek

Bovenstaande gegevens komen uit een onderzoek dat in opdracht van ROTER Cysticare is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in de problematiek en de kennis rondom het onderwerp blaasontsteking bij vrouwen. Aan het onderzoek hebben 512 vrouwelijke respondenten tussen de 18 jaar en 70 jaar deelgenomen. Hierbij is rekening gehouden met een reële spreiding in leeftijd, gezinssituatie en opleidingsniveau.

Belangrijkste resultaten uit het onderzoek

  • Bijna tweederde van de Nederlandse vrouw heeft wel eens een blaasontsteking gehad.
  • 51% van de Nederlandse vrouwen heeft zo af en toe een blaasontsteking.
  • We denken dat de oorzaak te maken heeft met een lage weerstand (40%), te lang wachten met plassen (36%) of verkeerd afvegen na het plassen (32%).
  • Maar 16% denkt dat de oorzaak de E-coli bacterie is (wat de enige èchte oorzaak is!).
  • 53% vindt het gevaar voor resistentie negatief aan het gebruik van antibiotica.
  • 45% gebruikt liever een zelfhulpmiddel dan antibiotica.
  • 55% van de vrouwen weet niet van het bestaan van zelfhulpmiddelen tegen blaasontsteking.
  • 65% is er niet van op de hoogte dat je een terugkerende blaasontsteking kunt vermijden door preventief een zelfhulpmiddel te gebruiken.
  • De jongere generatie vrouwen (18 t/m 30 jaar) heeft geen zin om eerst naar de dokter te moeten voor een behandeling (39%).
  • Eerste symptomen merken we door een branderig gevoel (86%), klein beetje plassen (55%), meer plassen dan normaal (37%).
  • 39% van de vrouwen wacht een dag af tot het overgaan op behandeling.
  • De meeste Nederlandse vrouwen gaan naar de dokter (44%) of drinken veel water (31%).
  • 69% heeft de laatste blaasontsteking met antibiotica via huisarts behandeld.
  • 57% praat het liefst met de huisarts over klachten, 32% met familie.

Meer informatie: www.roter.nl/blaas

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.