Redactie
Redactie Tiener 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoe krijg ik mijn dochter toch naar de havo?

antwoord

Met een vmbo-t/havo-advies kun jij je dochter straks aanmelden bij een school met een havo- afdeling. De school zal dan ook de citoscore en eventueel een uitslag van een intelligentietoets gaan meewegen in hun beslissing om je dochter toe te laten op de havo. Je schrijft dat je dochter allemaal goede cijfers haalt, dus is er best een kans dat ze met haar cito laat zien dat ze op de havo thuis hoort. In de brugklas komen de kinderen vaak in een combinatie, waarna ze kunnen bewijzen waar ze thuishoren.

Het feit dat de leerkracht aangeeft dat ze twijfels heeft over haar werkhouding, kun je beter niet negeren. Veel brugklassers hebben in het begin veel moeite met het plannen van het huiswerk en het overzicht houden van wat ze allemaal moeten doen. Wanneer je dochter gemotiveerd is, zal ze dit best kunnen leren. Ze heeft waarschijnlijk wel wat meer of langer hulp hierbij nodig. Je kunt nu vast beginnen met een plan en het met de leerkracht bespreken. Zo ziet ze dat je de problemen serieus neemt en dat je dochter dus naast goede cijfers ook gaat werken aan de juiste werkhouding.

  • Wanneer je dochter nu in groep 8 al huiswerk heeft, zou je haar een agenda kunnen geven en die samen met haar invullen.
  • Laat haar ook overige afspraken, bijvoorbeeld gymles, sport, verjaardagen, tandarts et cetera, in de agenda noteren.
  • Kies een vast moment op de dag om samen de agenda te bekijken en in te vullen. Leer je dochter hier zelf aan te denken! Laat je dochter ook zelf aan haar gymtas en dergelijke denken.
  • Zorg dat je dochter een overzichtelijke en ordelijke werkplek heeft waar ze haar huiswerk kan maken. Laat haar vaste plaatsen bedenken voor boeken, schriften en agenda zodat niet alles door elkaar komt te liggen.
  • Probeer een positieve motiverende sfeer te houden: straf dus niet wanneer er iets vergeten wordt, maar beloon met complimenten wanneer je merkt dat je dochter haar best doet om haar houding te veranderen! Niks is zo moeilijk als een leefregel veranderen, dus geef haar de tijd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.