Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Uncategorized 4 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Axel (41): ‘Mijn opvoeding is voor niets geweest’

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kinderen. Je gunt je kids een mooie toekomst en hoopt dat ze verstandige keuzes makan. Axel (41) heeft zo haar twijfels over de keuzes van haar dochter, maar staat met haar rug tegen de muur.

“Samen met mijn partner hebben we onze kinderen zo goed mogelijk proberen op te voeden. We hebben ons best gedaan hen zoveel mogelijk normen en waarden mee te geven, en hoopten dan ook dat ze de juiste keuzes zouden maken.

Ze wilde graag chirurg worden

Mijn oudste dochter was altijd heel verstandig, en zorgden nooit voor problemen. We hoefden haar bijvoorbeeld nooit te vragen om op tijd naar bed te gaan. Uitgaan en jongens vond ze niet interessant. Ze maakte dagelijks netjes haar huiswerk en haalde met gemak hoge cijfers. ‘Een ambitieuze meid met veel potentie’ noemde haar mentor mijn dochter. Die potentie zagen wij ook. Ze wilde namelijk geneeskunde studeren en net als mijn partner chirurg worden.

De afgelopen drie jaar had ze nergens anders oog voor dan haar vervolgstudie, maar opeens leek alles te zijn veranderd. Tijdens het laatste mentorgesprek verraste ze ons allemaal toen ze vertelde dat ze niet meer wilde gaan studeren. Wij waren totaal in shock en dachten dat ze een grap maakte. Toch viel er niets te lachen toen we in de auto terug naar huis reden. Ze was bloedserieus. ‘Ik ga backpacken’ was haar alternatief. ‘Doe ff normaal’ had mijn man gezegd, en verder gaf hij er geen aandacht aan. Naarmate de tijd vorderde bleek haar planning toch daadwerkelijk te zijn veranderd.

Haar kamer is omgetoverd tot een reisbureau

Waar de inspiratie om in goedkope hostels te slapen en met een gigantisch zware tas rond te sjouwen vandaan komt, weet niemand. Wel weten we inmiddels dat ze bloedserieus is. Haar hele kamer is omgetoverd tot een reisbureau. Posters van verre bestemmingen, vision boards en Lonely Planets zwerven rond. Ze heeft alles tot in de puntjes uitgewerkt. De tickets zal ze betalen van het geld dat haar oma heeft achtergelaten. Dat komt namelijk tot haar beschikking wanneer ze achttien wordt.

Ik heb het gevoel dat mijn hele opvoeding voor niets is geweest. Dat doet me niet alleen veel pijn, maar ik ben ook teleurgesteld. Ze is mooi, slim, humoristisch en had een mooie toekomst kunnen hebben. Nu gooit ze letterlijk alles weg om in een camper te gaan wonen. Het klinkt heel leuk om een paar maanden te gaan reizen, maar laten we heel eerlijk zijn: uiteindelijk heb je meer aan een bachelordiploma dan een duikbrevet.

Daarnaast zijn haar jongere broertjes geïnspireerd door haar en willen opeens ook niet meer naar het vwo. ‘Als ik later ga reizen heb ik niets aan een vwo-diploma’ zeggen ze letterlijk.  Mijn man denkt dat het allemaal wel losloopt, maar ik zie de ernst van de situatie heel duidelijk in. Toch sta ik met mijn rug tegen de muur. Binnenkort is ze achttien en kan ze doen en laten wat ze wil.”

https://www.jmouders.nl/te-jong-voor-een-tussenjaar/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.