Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 6 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Babette onderging een dubbele borstamputatie en gaf haar zoontje toch borstvoeding

Babette (35) wist dat ze door het BRCA2 gen een hoger risico had op borstkanker, uiteindelijk onderging ze een dubbele borstamputatie, en redde ze daarmee haar eigen leven. Als ze daarna zwanger raakt van haar derde kindje gebeurt er iets magisch. Ze krijgt van alle kanten moedermelk aangeboden, waarmee ze uiteindelijk haar zoontje drie maanden kan voeden. “Alle acht lades van de vriezer zaten vol.”

“Mijn eigen moeder overleed toen ik jong was aan borstkanker. Haar vader en twee zusjes hadden het ook en via een erfelijkheidsonderzoek kwam ik erachter dat ik net als zij, ook drager ben van het gen BRCA2. Met dat gen is de kans dat je borstkanker ontwikkelt enorm hoog. Maar, ik had nog een kinderwens en het ziekenhuis adviseerde mij om die eerst te vervullen. Tussen zwangerschappen door zouden we controles doen en na mijn vervulde kinderwens, zouden we beslissingen gaan maken over mijn borsten en eierstokken.

Ik voelde sterk dat er iets niet klopte…

Na de bevalling van mijn tweede kindje, gaf ik haar borstvoeding, net zoals ik bij mijn eerste gedaan had. Ik merkte dat de voeding aan de rechterborst anders verliep, ik had er een vreemd gevoel bij. Ik had geen aanwijsbare klachten, maar intuïtief voelde het niet goed. In het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ik gewoon door moest gaan met de borstvoeding, maar na enig aandringen kreeg ik een MRI-scan. Daar was niks op te zien…

Toch voelde ik heel sterk dat er iets niet klopte, dus deed ik weer mijn verhaal in het ziekenhuis. Er werd me geadviseerd eerst mijn kinderwens te vervullen (we wilden dolgraag nog een derde kindje), maar door mijn achtergrond werd toch mijn wens tot amputatie ingepland. Een dubbele amputatie volgde en toen bleek dat ik inderdaad borstkanker had in mijn rechterborst…

Na de dubbele amputatie volgde de reconstructie, maar dat ging helemaal fout

In het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ik het beste gelijk na de amputatie een reconstructie zou moeten laten uitvoeren, door middel van siliconen. Eigenlijk stond ik niet te springen om siliconen, maar plande toch de reconstructie. Twee weken na deze operatie werd ik opeens erg ziek. Ik bleek een ziekenhuisbacterie te hebben opgelopen waarna drie spoedoperaties volgden.
Met een kindje van 10 maanden en eentje van 1,5 was dit een heftige, pittige tijd. Onverwachts lag mama weer in het ziekenhuis en best lang ook, vanwege de spoedoperaties die na elkaar uitgevoerd werden. Uiteindelijk is de gehele reconstructie verwijderd vanwege de bacterie en liep ik met open wonden zodat de bacterie mijn lijf uit kon. Dit waren hele nare weken. Uiteindelijk ben ik wel heel blij dat ik geen siliconen meer in mijn lijf heb zitten. En ik voel me nog steeds vrouwelijk: ook plat ben ik nog steeds vrouw. Ik heb mijn eigen leven gered en daar ging het om.

Babette met haar twee kinderen, tijdens haar derde zwangerschap.

Hoe moest ik mijn kindje troosten zonder borsten met voeding?

Twee jaar na de operaties werd ik zwanger van mijn derde kindje. Ik vroeg me af hoe ik een kindje kon troosten zonder borstvoeding… Dat was ik zo gewend van de oudste twee. Een vriendin met wie ik dit besprak, gaf op dat moment borstvoeding aan haar 6 maanden oude baby. Ze stelde gelijk voor dat ze elke avond een kwartier ging kolven en dat die melk voor mij zou zijn. Ik vond dit zoiets moois!

Bij mijn verloskundige vertelde ik dit verhaal en zij, net moeder van een kindje van 8 maanden, besloot dit ook voor mij te gaan doen! En het mooie was, ook zij vertelde dit verhaal door aan moeders die net bevallen waren en een overproductie hadden. Het balletje ging rollen en ik werd zelfs gebeld door een meisje dat ik nog ken van vroeger: zij woont nu in Den Haag en had via via mijn verhaal gehoord. Ook zij doneerde haar overproductie aan mij en inmiddels is ze en van mijn beste vriendinnen geworden.

En er was een moeder die plotseling haar baby had verloren: ze was zo verdrietig en vol ongeloof, maar had ook borsten die op spanning stonden en was gaan kolven om borstontsteking tegen te gaan. Weken is ze hiermee door gegaan en ik kreeg al deze melk van haar.

De enorme vriezer zat vol borstvoeding van andere moeders

De melk die ik kreeg pasteuriseerde ik, hierdoor gaat een klein deel van de voedingswaarde verloren, maar zo kon ik wel de schadelijkste bacteriën doden (zoals spruw) en de melk lang invriezen. Ik kreeg van een bedrijf heel veel flesjes gesponsord waar ik de borstvoeding in kon bewaren en ik moest een enorme vriezer kopen: alle acht lades zaten helemaal vol. In september 2016 werd mijn zoontje Manoah geboren en hij heeft ruim drie maanden kunnen drinken van alle borstvoeding die ik gekregen had.
Wat ik zo mooi vind aan ons verhaal is de saamhorigheid die het opriep onder alle moeders die me hielpen. Er is in Nederland namelijk geen instantie die kan helpen bij het uitwisselen van borstvoeding, omdat men bang is dat ziektes (zoals aids) zich zo verspreiden. Wel kan je overproductie doneren aan het VUmc, die melk wordt gebruikt voor prematuren.”

Babette tijdens haar derde zwangerschap

Esther: ‘Mijn beste vriendin werd ernstig ziek tijdens haar zwangerschap’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Instagram Babette

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.