Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Alcohol en drugs 19 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

11x bekende smoesjes van pubers om te drinken

Smoesjes om alcohol te drinken: de meeste pubers komen hier vroeg of laat mee als ze nog geen achttien zijn. Dit zijn de bekende smoesjes met kant en klare antwoorden om je kind meteen duidelijk maken hoe het ècht zit.

Pubers zijn heel inventief. Dat blijkt wel uit onderstaande smoesjes. Maar dat zijn ouders ook. En als je nog inspiratie nodig hebt, met deze antwoorden dien je ze van repliek.

11 bekende smoesjes van pubers om te drinken

Dat is best belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds vaker al voor hun achttiende hebben gedronken en zelfs alcohol gebinged.

1. ‘Ach, één biertje kan toch wel?’

Eén biertje kan niet meteen kwaad, maar het is bewezen dat het vaak niet bij één biertje blijft. Bovendien ben je nog geen 18 en heeft drank een veel grotere impact op een jongere dan op een volwassenen. Ook bij één of twee biertjes.

2. ‘Maar ik word écht niet dronken!’

Ik geloof best dat je niet dronken wordt, maar waarom zou je überhaupt gaan drinken? Ten eerste ben je nog te jong om alcohol te drinken en ten tweede kun je ook best plezier hebben zonder drank. Nu hoef je niet bang te zijn dat er iets verkeerd gaat doordat je teveel hebt gedronken.

3. ‘Twee jaar geleden mocht je nog alcohol drinken als je 16 of 17 was. Dan kan ik nu toch ook wel een drankje nemen?’

Twee jaar geleden was het nog niet verboden om op je zestiende of zeventiende alcohol te drinken. Nu is dat wel zo, omdat de gevolgen van alcoholgebruik op die leeftijd beter zijn onderzocht. Uit onderzoek is gebleken dat hoe jonger je begint te drinken, hoe meer kans je hebt op een alcoholverslaving op latere leeftijd.

4. ‘Maar iedereen drinkt bier na de voetbalwedstrijd!’

Dus omdat iedereen drinkt moet jij ook drinken? Ik heb liever niet dat je nu al alcohol drinkt, zeker niet nadat je net hebt gesport. En het is juist stoer om tegen je vrienden te zeggen dat jij liever een colaatje wilt, ook als ze blijven aandringen.

Samen borrelen: is alcoholvrij bier geschikt voor kinderen?

5. ‘Jij dronk ook alcohol toen je nog geen 18 was. Waarom mag ik nu dan geen wijn drinken?’

Toen ik 18 was, was het nog niet verboden om voor je achttiende te drinken. Toentertijd waren de gevolgen van alcoholgebruik onder de 18 nog niet goed onderzocht, maar nu is dat wél onderzocht. Jouw hersenen groeien bijvoorbeeld nog door totdat je 24 bent en door drank kan deze groei worden verstoord.

6. ‘Daan mag in het weekend wel een biertje drinken van zijn ouders!’

Dat maakt niets uit: wij zijn jouw ouders en niet die van Daan. Wij willen graag dat jij door de week en in het weekend geen alcohol drinkt totdat je 18 bent.

7. Ze checken m’n ID-kaart toch niet in supermarkt.

Dat jouw ID-kaart niet wordt gecheckt in de supermarkt maakt niets uit: het is sowieso wettelijk verboden om onder de 18 alcohol te kopen. Heb je al nagedacht over de gevolgen als je wordt betrapt? Ik wil niet dat je nu al gaat drinken óf alcohol gaat kopen.

10x redenen waarom alcohol slecht is voor pubers

8. ‘Ik ben jarig! Dan mag ik toch wel een drankje?’

Dat je jarig bent geeft je heus geen vrijbrief om alcohol te drinken en bovendien ben je nog te jong. Zodra je achttien jaar wordt mag je van mij een drankje drinken op je verjaardag.

9. ‘Er zit toch niet zoveel procent alcohol in bier. Eentje kan best.’

Eén van de bekende smoesjes. Het klopt inderdaad dat het alcoholpercentage in bier niet zo heel erg hoog is. Maar als jij nu al vindt dat eentje best kan, dan vind je al snel dat een tweede ‘ook best kan’. Hoe vaker je gaat drinken, hoe eerder dit een gewoonte voor je wordt.

10. ‘Maar mijn vriendinnen zijn al 18 en ik bijna. Ik kan heus wel met ze meedrinken.’

Als je toch bijna 18 bent kun je nog best even wachten. Hoe langer je wacht met het drinken van alcohol, hoe beter én gezonder. Zodra je jarig bent mag je met je vriendinnen een drankje drinken.

11. ‘Ik mag toch wel een drankje proeven?’

‘Even’ proeven klinkt misschien niet zo erg, maar ik wil liever niet dat jij nu al alcohol gaat drinken. Nu wil je proeven, maar de volgende keer wil je misschien wel een heel glas, en daarna nog meer. Ik vind het beter om te wachten totdat je 18 jaar bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.