Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld 2 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Belastingvrij schenken omhoog in 2024: zoveel geld mag je nu krijgen

Hoeveel mag je in 2024 belastingvrij schenken? En wat zijn de nieuwe regels? Hierbij een overzicht dat je direct maar even onder de neus moet schuiven.

Voor ouders is belastingvrij schenken een handige constructie. Dit wordt vaak al als deel van de erfenis gedaan, om de erfbelasting te verkleinen. Doordat je constant schenkt, wordt je erfenis kleiner en betaal je daar minder belasting over.

Belastingvrij schenken 2024

Je mag in 2024 iets meer weggeven dan in 2023. Ook niet vreemd, met bijvoorbeeld de inflatie in ogenschouw. Er zit een verschil tussen een schenking van ouders aan hun kinderen of van een willekeurig persoon aan een ander willekeurig persoon. In dat laatste geval maakt het niet uit of het je broer, opa, tante of helemaal geen familie is.

* Swipe naar rechts om de hele tabel te lezen!

Wie doet de schenking? Bestedingsdoel Belastingvrij bedrag
Ouder(s) aan kind Dat beslist het kind zelf € 6.633
Iemand anders Dat beslist de ontvanger zelf € 2.658

Zoals je in de tabel ziet, mag je als ouders in 2024 maar liefst 6.633 euro belastingvrij schenken aan je kind. In 2023 was dit nog 6.035 euro. Scheelt toch weer 50 euro in de maand als je het maandelijks uitspreidt. De jaarlijkse vrijstelling van belasting voor alle andere personen die geld weggeven aan andere personen is 2.658 euro. In 2023 was dit bedrag 2.418 euro.

Zoals je in het kader hierboven leest, gelden partners als één schenker. Hier is nogal eens verwarring mee rond gescheiden ouders. Die tellen ook nog gewoon als partners.

Verhoogde vrijstelling één keer in je leven

Eén keer in het leven van de ontvanger kun je een groter bedrag belastingvrij schenken. Deze vrijstelling van belasting geldt alleen als de ontvanger op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar oud is óf een partner heeft in die leeftijdsgroep. De dag van de 40e verjaardag telt overigens nog mee. Hieronder zie je de nieuwe bedragen sinds 2024, waarbij een duidelijk verschil zit in het bestedingsdoel.

* Swipe naar rechts om de hele tabel te lezen!

Wie doet de schenking? Bestedingsdoel Belastingvrij bedrag
Ouder(s) aan kind Een dure studie € 66.268
Ouder(s) aan kind Dat beslist het kind zelf € 31.813

Aan belastingvrij schenken in 2024 middels de eenmalige verhoogde vrijstelling kleven wel voorwaarden. Zo moet de ontvanger een kind, pleegkind of stiefkind van de schenker zijn. En de studie of opleiding moet minstens 20.000 euro per jaar kosten, exclusief het levensonderhoud. Dit alles moet bij de notaris geregeld worden, en het kind mag de schenking niet gebruiken om studieschulden af te lossen. Lees hier alle voorwaarden.

Geen schenking meer voor nieuwe woning in 2024

De grootste verandering in 2024 omtrent belastingvrij schenken is geld voor een woning. Deze vrijstelling stond bekend als ‘de jubelton’ en bestaat sinds 1 januari 2024 niet meer.

Wel mag je onder bepaalde voorwaarden de eenmalige schenking van je ouders voor een vrij te besteden bedrag aan een woning besteden. Het jaarlijkse bedrag van 6.633 euro mag zonder enige voorwaarde in je nieuwe huis gestoken worden.

Bedrijf overnemen van je ouders?

Krijg je een bedrijf geschonken en zet je dat bedrijf voort? Dan kun je een vrijstelling van schenkbelasting krijgen. Dit geldt bijvoorbeeld als je het familiebedrijf overneemt van je ouders. De vrijstelling binnen de zogeheten bedrijfsopvolgingsregeling is in 2024 maximaal 1.325.253 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.