Beloningen door de jaren heen worden steeds groter, hoe komt dat? Kinderpsycholoog legt uit
Waar kinderen vroeger blij waren met een klein cadeautje of extra speeltijd, lijken beloningen tegenwoordig steeds groter en luxueuzer te worden. Waarom zijn de beloningen voor kinderen door de jaren heen steeds groter geworden en wat zegt dit over onze samenleving anno 2024? Kinderpsycholoog Laura Martínez vertelt er meer over.
De manier waarop ouders hun kinderen belonen, is door de jaren heen erg veranderd. De beloningen lijken maar steeds groter en groter te moeten. Hoe zit dit?
Waarom worden beloningen steeds groter?
Volgens kinderpsycholoog Laura Martínez heeft dit allemaal te maken met de volgende drie ontwikkelingen.
Betere welvaart
De toename in de grootte en waarde van beloningen voor kinderen, heeft te maken met diverse dingen. “Denk bijvoorbeeld aan betere welvaart. Als gezinnen meer geld tot hun beschikking hebben, hebben ouders meer te besteden. Hierdoor zullen er ook vaak grotere en duurdere beloningen worden gegeven.”
Nadruk materiële zaken
“Ook ligt er in de huidige maatschappij een grote nadruk op materiële zaken. Niet alleen bij kinderen trouwens, maar ook bij volwassenen. Dit zorgt er wel voor dat ouders er eerder toe worden aangezet kom hun kinderen te belonen met grotere en duurdere cadeaus. Het kan niet groot en duur genoeg zijn.”
Invloed sociale media
“Ook speelt de invloed van sociale media een grote rol. Op Instagram en TikTok zien kinderen de nieuwste gadgets, speelgoed en kleding. Hierdoor krijgen kinderen het gevoel dat ze moeten meedoen aan de trend en willen het ook. Door het constant vragen aan de ouders voelen zij de druk om het te geven”, zegt kinderpsycholoog Laura Martínez hierover.
Voorbeelden van beloningen vroeger
In het verleden waren de beloningen voor kinderen eenvoudiger en veel meer gericht op immateriële waarden. “Een veelvoorkomende beloning was extra speeltijd. Kinderen mochten bijvoorbeeld langer buiten spelen, een uitstapje maken naar het park, of er werd een extra verhaaltje voor het slapengaan gekregen. Andere populaire beloningen waren kleine snoepjes of zelfgemaakte traktaties, zoals koekjes of cakejes.”
Kleine cadeautjes zoals een nieuwe knikker, een boek of een simpel stuk speelgoed waren ook gebruikelijk. Deze beloningen waren vaak symbolisch en hadden meer te maken met het waarderen van goed gedrag dan met het geven van iets waardevols in materiële zin.
Voorbeelden van beloningen nu
Tegenwoordig zijn de beloningen vaak veel groter en niet meer te vergelijken met de beloningen van vroeger. Kinderpsycholoog Laura Martínez zegt hierover: “Het is niet ongebruikelijk dat kinderen worden beloond met dure elektronica zoals tablets, smartphones of nieuwe games. Ook merkkleding, dure schoenen of zelfs geldbedragen zijn nu gangbare beloningen.”
Verder zijn ervaringen zoals dure verjaardagsfeestjes, uitstapjes naar pretparken of zelfs vakanties normaal.
De impact van grotere beloningen
Welk effect heeft deze trend van grote beloningen op kinderen? “Er is een risico dat kinderen door deze grotere beloningen verwachten dat een groot cadeau een norm is voor alles wat ze doen. Een kleinere of symbolische beloning zal daardoor minder gewaardeerd gaan worden en dat is natuurlijk erg zonde. Daarnaast kan het ook voor ouders voor heel wat druk en stress zorgen. Doordat ouders steeds meer moeten besteden, kan het ook voor financiële stress zorgen. Het is daarom belangrijk om een balans te vinden tussen het belonen en het leren waarderen van de kleine dingen in het leven.”
Soms kan het zo zijn dat je kind niet goed in zijn of haar vel zit, of dat bepaalde dingen niet lekker lopen. Wanneer je het beste naar de kinderpsycholoog kunt gaan, lees je hier.
Wat als je kind geen vrienden heeft? Kinderpsycholoog geeft tips