Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Mentale gezondheid 2 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Met je kind naar een kinderpsycholoog: wanneer en waarom?

Als ouder wil je natuurlijk dat alles goed gaat met je kind. Maar soms kan het zo zijn dat je kind niet goed in zijn of haar vel zit, of dat bepaalde dingen niet lekker lopen. Het is op zo’n moment helemaal geen gek idee om een kinderpsycholoog in te schakelen. Sterker nog, het is zelfs aan te raden. Kinderpsycholoog Laura Martínez vertelt er meer over.

Net zoals volwassenen kunnen kinderen ook baat hebben bij een bezoek aan de psycholoog. Een kinderpsycholoog kan er voor zorgen dat je kind zich snel beter gaat voelen of beter gaat functioneren. Kinderen hebben vaak maar een paar sessies nodig om goed op weg geholpen te worden.

Met welke problemen naar een kinderpsycholoog?

Een kinderpsycholoog kan met verschillende problemen helpen. Kinderpsycholoog Laura Martínez zegt hierover het volgende: “Niet alleen kan een psycholoog je kind helpen bij het leren accepteren van bepaalde situaties en gebeurtenissen, ook kan een psycholoog je kind helpen bij het leren uiten van gevoelens. Daarnaast kan je kind in een aantal sessies ook leren omgaan met agressie. Sommige kinderen vinden het maken van keuzes moeilijk door een gebrek aan zelfvertrouwen. Een kinderpsycholoog kan ook daaraan met je kind werken.

Ook bij rouw en een trauma kan het goed zijn voor je kind om met een deskundige te praten. Daarnaast kan een kinderpsycholoog worden ingezet bij lichamelijke problemen zoals buikpijn, hoofdpijn en zindelijkheidsproblemen op latere leeftijd.
Verder kunnen er diverse problemen worden behandeld die zich vaak op school uiten. Faalangst, perfectionisme en gepest worden zijn hier voorbeelden van.”

Grote stap voor ouders

Ouders vinden het vaak moeilijk om met hun kind naar een kinderpsycholoog te gaan en stellen het daardoor vaak uit. Dat is jammer. “Als je als ouder snel hulp inschakelt zie ik vaak dat het kind al in een paar sessies geholpen kan worden. Als ze met de problemen blijven zitten, wordt de stap om hulp in te roepen veel groter en het probleem steeds erger. Kinderen zijn vaak blij als ze hulp krijgen. Naarmate ik vaker met het kind praat, wordt het meer ontspannen en krijgt het snel meer zelfvertrouwen.”

Doorverwijzing naar kinderpsycholoog

Het is goed om eerst met het probleem van je kind naar de huisarts of naar de kinderarts te gaan. Hier kun je een doorverwijzing vragen naar de kinderpsycholoog. Op deze manier heb je een grote kans dat het (gedeeltelijk) door de zorgverzekering wordt vergoed. “De huisarts of de kinderarts kan gericht kijken welke kinderpsycholoog er in jullie buurt het beste bij het probleem van je kind past. Op die manier komt hij of zij het snelste van het probleem af”, aldus Laura Martínez.

Help! Mijn kind accepteert mijn nieuwe partner niet, tips van een kinderpsycholoog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.