Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 2 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Heeft jouw kind een vriendje dat in armoede opgroeit? Zo ga je ermee om

Veel kinderen groeien op in een gezin waar ze niks tekort komen en dat is voor hen vanzelfsprekend. Maar het komt steeds vaker voor, zeker in deze tijd waarin alles duurder wordt, dat ouders van kinderen niet alles meer kunnen betalen. Helaas zijn de kinderen daar vaak ook de dupe van en zijn er dus steeds meer kinderen die opgroeien in armoede.

Nu het steeds vaker voorkomt dat kinderen opgroeien in armoede, is de kans ook groter dat jouw kind het om zich heen ziet. Bijvoorbeeld op school, waar het voor sommige kinderen al niet meer vanzelfsprekend is dat ze eten mee naar school krijgen. Eerder schreven we ook al dat uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de kinderen een kind kent dat in armoede opgroeit.

Praat met je kind over arm en rijk

Als je weet dat een vriendje van jouw kind uit een arm gezin komt, is het goed om daar allereerst met je kind een keertje over te praten. Leg hem uit wat het verschil is tussen jullie gezin en het gezin van zijn vriendje. Dat het voor hem misschien vanzelfsprekend is dat jullie niks tekort komen, maar dat het ook anders kan zijn. Dat de ouders van zijn vriendje niet zomaar alles kunnen betalen, en dat hij daardoor niet altijd nieuwe spullen kan kopen of leuke dingen kan doen.

Hoe pak je het aan?

Leer je kind om rekening te houden met zijn vriendje en bespreek ook wat jullie misschien samen voor het vriendje of het gezin kunnen betekenen. Overleg is hierbij altijd goed, want niet alle ouders zitten te wachten op liefdadigheid. Toch zullen de meesten heel blij zijn als jullie het vriendje eens meenemen naar de bioscoop of kermis.

Ook is het goed je kind erop te wijzen dat het vervelend kan zijn voor zijn vriendje als hij in geuren en kleuren vertelt over dure cadeaus of uitjes. Leer je kind dus om rekening te houden met de gevoelens van zijn vriendje.

Wat kun je voor ze betekenen?

Als je echt iets wilt doen voor de ouders van het arme vriendje, hoe klein misschien ook, kun je ook eens naar ze toe gaan. Kijk of je iets voor ze kunt doen, of je iets voor ze kunt betekenen. Waar hebben ze behoefte aan? Misschien is gewoon een luisterend oor al genoeg. Alles wat jij hieraan bij kunt dragen, is voor hun mooi meegenomen. Dus je kunt het altijd eens proberen.

Onderzoek toont een opvallend verschil aan tussen arme en rijke kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.