Wilma Groothuis
Wilma Groothuis School 27 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze school geeft kinderen gratis lunch als gevolg van groeiende armoede

Een lunch meenemen naar school is voor veel ouders en kinderen vanzelfsprekend. Toch zijn er steeds meer kinderen die zonder ontbijt naar school gaan en ook geen lunch mee krijgen van hun ouders. Daarom besloot deze basisschool om dagelijks een gratis lunch te verzorgen.

Volgens de basisschool die dit initiatief is gestart is er de laatste tijd een toename van armoede onder schoolkinderen. Steeds meer ouders kunnen namelijk de rekeningen niet meer betalen. De groeiende armoede heeft consequenties voor het leervermogen van de kinderen, meldt NOS.

Concentreren

Gevolg van het feit dat ouders de rekeningen niet kunnen betalen, is dat kinderen opgroeien in armoede, of in ieder geval te maken hebben met armoedestress. De school merkt dat er steeds meer kinderen zijn die zich niet goed kunnen concentreren op school en daardoor minder goede cijfers halen. Als je dan doorvraagt, blijkt dat ze niet goed hadden ontbeten en dat ze daarnaast ook hun broodtrommel met de lunch niet mee hebben.

Gratis lunch op school

Leraren zagen dat er soms ’s ochtends kinderen in slaap vielen op hun tafel in de klas omdat ze niet hadden ontbeten en weinig energie hadden. Daarom besloot de basisschool om zelf een gratis lunch te verzorgen voor de kinderen. Dit zorgt ervoor dat er minder sprake is van een afterlunch-dip, want de kinderen krijgen nu eten. Ook vindt de school het initiatief positief voor de gelijke kansen tussen de kinderen. Iedereen kan hetzelfde eten krijgen en leert hetzelfde eten proeven.

Tweede Kamer wil gratis lunch op scholen

Gratis lunch op scholen waar kinderen zitten van ouders die niet veel geld hebben, vindt ook de Tweede Kamer een goed idee. Zij wil namelijk dat de regering daar 100 miljoen euro voor opzij legt. Zij vinden het namelijk zorgelijk dat kinderen door slechte voeding minder goed zichzelf kunnen ontwikkelen. Ook willen ze de kansenongelijkheid op scholen hiermee tegengaan. Het kabinet gaat er nu mee aan de slag.

https://www.jmouders.nl/nog-steeds-ongezonde-snacks-op-scholen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.