Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 28 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Spannende finale van Opvoeden doe je zo: ‘Mogen we ingrijpen?’

De vijfde en laatste aflevering van het programma Opvoeden doe je zo was gisteravond weer te zien op RTL4. Onder leiding van presentator Robert ten Brink, zelf vader van vijf dochters, en opvoeddeskundige Anne-Marie Stevens geven acht gezinnen een kijkje in hun opvoedstijl. Anne-Marie geeft haar pedagogische kijk op de manier van opvoeden van de ouders. Uiteindelijk zien we wat de meest effectieve opvoedstijl in Opvoeden doe je zo wordt.

We zien in deze laatste aflevering de drie gezinnen die door mogen naar de ultieme opvoeduitdaging in Frankrijk. Hier gaan de gezinnen elkaars kinderen opvoeden. Uiteindelijk is er één opvoedstijl over en dat is dan volgens het programma de meest effectieve opvoedstijl. Spoiler alert: de winnende opvoedstijl staat onderaan het artikel.

Zoektocht naar de meest effectieve opvoedstijl

De drie gezinnen die door zijn naar de ultieme opvoeduitdaging zijn Inge en Johannes met hun gedisciplineerde opvoedstijl, de stimulerende opvoedstijl van Laurens en Anne en de natuurlijke opvoedstijl van Afke en Dave. De zes ouders en hun in totaal dertien kinderen komen naar het landgoed in Frankrijk om opdrachten uit te voeren.

Bonte avond

Als eerste zijn ouders Johannes en Inge aan de beurt om dertien kinderen te entertainen. Ze moeten een bonte avond organiseren, iets waar ze niet bekend mee zijn. Ze weten dus niet goed wat ze moeten doen, maar dat wordt ze later wel duidelijk.

Moeder Inge wil dat alle kinderen meehelpen, maar niet iedereen heeft er zin in. Ze vertelt: “Ook als we geen zin hebben gaan we het toch doen en dan wordt het vanzelf weer leuk. Eerst je werk doen. Eigenlijk wil je niet en toch gaan we het doen.” Dit hoort bij hun gedisciplineerde opvoedstijl. Een deel van de opdracht moet zijn dat de kinderen het vooral leuk hebben samen.

Helaas voor ouders Inge en Johannes loopt dat gedeelte niet helemaal op rolletjes. Vader Johannes weet ook niet zo goed wat hij ermee aan moet: “Feest wordt voor mij te veel geassocieerd met uitzinnige blijdschap.” Het werd een gedisciplineerde bonte avond en de regelvrije moeder Wendy vindt daar wat van: “Ik dacht eerst, wie is er dood?” Kijkers vinden er ook wat van:

https://twitter.com/KonMarty/status/1574836072512720909

Lekker makkelijk, de kinderen laten bepalen

Het tweede koppel dat een opdracht krijgt is Dave en Afke. Organiseer een slaapfeestje in de tuin, luidt die opdracht. Vader Dave legt de kinderen uit: “Wij luisteren naar wat jullie belangrijk vinden. Je mag zeggen wat je graag wil doen, maar ook als je iets niet wil doen.”

De kinderen krijgen de keuze van de ouders waardoor ze een kader afbakenen en de kinderen de regie geven: “Een of twee tenten?” Ze kiezen voor twee tenten en gaan aan de slag. Andere ouders zien gevaren en roepen: “We mogen nu niet ingrijpen he?” Moeder Anastasie van de multiculturele opvoeding roept: “Lekker makkelijk, kinderen laten bepalen!” Vader Wilco haakt erop in: “De kinderen hadden te veel regie en de ouders te weinig. Anastasie sluit af: “Ik heb een probleem ermee dat de kinderen alles bepalen.”

Laurens en Anna kregen de opdracht: organiseer een kinderfeestje in de tuin. “Iedereen is jarig vandaag!” roept vader Laurens enthousiast uit. Het wordt een dolle boel, maar of dat helemaal de bedoeling was van de ouders… Het feestje oogt wat chaotisch, maar de kinderen lijken het enorm naar hun zin te hebben. Anna moet suikerspinnen maken en krijgt daar een beetje stress van. Ze moet én de kinderen in de gaten houden én ervoor zorgen dat ze niet dichtbij de hete pan komen. Maar, ze is wel enorm enthousiast en dat is te horen. Dit vinden de kijkers van het kinderfeestje (en Anna):

https://twitter.com/chantal_hsg1/status/1574848968495964162

https://twitter.com/Angel4565137402/status/1574849761525567493

https://twitter.com/KonMarty/status/1574848952754704400

De meest effectieve opvoedstijl in Opvoeden doe je zo

Na alle opdrachten gaan de overige ouders in overleg over welke opvoedstijl het meest effectief is. En dat is geworden… spoiler alert… Je leest het onder de reacties van de kijkers:

https://twitter.com/chantal_hsg1/status/1574846543374467072

De meest effectieve opvoedstijl is geworden: de natuurlijke opvoedstijl van Dave en Afke.

Onderzoek: dit is de beste opvoedstijl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.