Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Nieuws 31 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Berg kritiek op Anastasie uit Opvoeden doe je zo: ‘Wat is dit voor een middeleeuwse opvoeding’

Het nieuwe tv-seizoen is van start gegaan en gisteren konden we mee gluren in de verschillende opvoedstijlen van acht gezinnen in het programma Opvoeden doe je zo. Het programma is te zien op RTL4 met Robert ten Brink, zelf vader van vijf dochters, als presentator. Opvoeddeskundige Anne-Marie Stevens geeft haar pedagogische kijk op de manier van opvoeden van de ouders.

Deze aflevering keken we mee met de eerste vier gezinnen met de volgende opvoedstijlen: de natuurlijk opvoeding, de multiculturele opvoeding, de stimulerende opvoeding en de open minded opvoeding. De vier andere gezinnen keken mee en mochten hun ongezouten mening geven. Over twee weken zijn zij aan de beurt om feedback te krijgen. Doel van het programma is dat uiteindelijk drie van de acht gezinnen doorgaan naar de ultieme opvoeduitdaging in Frankrijk, waar ze elkaars kinderen op gaan voeden.

Verschillende opvoedstijlen onder de loep in Opvoeden doe je zo

“Er is niet een juiste manier om je kind op te voeden”, vertelt Anne-Marie in het programma. “We gaan in de komende weken op zoek naar de meest effectieve opvoedstijl.”

In de eerste aflevering van Opvoeden doe je zo krijgen vier gezinnen verschillende opdrachten die ze samen uit moeten voeren. Gekeken wordt naar hoe de ouders omgaan met de uitdagingen die ze voor hun kiezen krijgen. Van een diner bij iemand anders thuis tot hun kind aanmoedigen om van de hoogste duikplank te springen. Hoe pakken ze dit aan, wat vinden ze belangrijk en wat niet, kunnen ze vertrouwen op hun eigen kind en hoe gaat ze om met emoties? Wat gebeurt er als iets niet gaat zoals ze willen? Ze worden na elke opdracht beoordeeld door de andere ouders.

Open minded opvoeden

Alleenstaande vader Robert heeft vier kinderen in de leeftijden van negen tot zeventien jaar. Door persoonlijke omstandigheden is de moeder van de kinderen niet in staat ze op te voeden. De opvoedstijl van Robert is open minded, zo bespreekt hij alles met zijn kinderen “van ongesteldheid tot een condoom, daar ben ik heel open over”, vertelt hij. De andere gezinnen hebben respect voor hoe deze vader het allemaal (in zijn eentje) doet.

De natuurlijke opvoedstijl

Dave en Afke doen aan natuurlijk ouderschap en kijken naar de behoeftes van hun vier kinderen (7 maanden, 4 jaar, 7 jaar en 9 jaar). Ze handelen naar wat hun kind op dat moment nodig heeft. Als voordeel van deze opvoedstijl noemen ze de goede band die je opbouwt met je kind.

De multiculturele opvoeding

De Afrikaans opgevoedde Anastasie voedt samen met haar Nederlandse man Wilco hun vier kinderen op met leeftijden tussen de drie en acht jaar. Het stel volgt een multiculturele opvoeding waarin de strenge invloeden van moeder Anastasie erg opvallen. Houden de kinderen zich niet aan de vele regels, dan krijgen ze een draai om hun oren. Letterlijk. In het programma laat Anastasie duidelijk weten dat zij de baas is in huis en ook de andere gezinnen en kijkers valt dit op.

https://twitter.com/AnjaJosTweet/status/1564684879719194625

https://twitter.com/MoederMuppet/status/1564685416107855872

De stimulerende opvoedstijl

Laurens en Anna daarentegen gaan voor een stimulerende opvoedstijl. Ze hebben drie dochters die ze op een leuke, positieve manier proberen te stimuleren door leermomentjes in te plannen gedurende de dag. Ook willen ze hun kinderen zoveel mogelijk kansen geven, zo zit hun middelste dochter Lotus op tennis, hockey, zwemles, toneel én ballet. De van oorsprong Russische Anna laat weten zelf erg prestatiegericht te zijn. De andere gezinnen zijn bang dat de dochters te veel gepusht worden door hun ouders en ook kijkers valt dit op.

https://twitter.com/AnjaJosTweet/status/1564691541548998656

Volgende week krijgen de gezinnen weer nieuwe opdrachten waarop ze beoordeeld worden. We kijken er nu al naar uit.

Zo blijf je vrienden met ouders die een andere opvoedstijl hebben dan jij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.