Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 1 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Positieve dingen die je tegen je kind kunt zeggen zodat hij minder suiker eet

Suiker is niet goed voor je, dat weten we allemaal. Maar we weten ook dat een stukje chocolade op z’n tijd heel lekker en vaak ook gezellig is, en ook gewoon moet kunnen. Kinderen beseffen zich dit niet zo goed en sommige kids vragen de hele dag door om producten met suiker zoals snoep, koek en chocola. Maar deze dingen zeggen zal ervoor zorgen dat je kind minder suiker eet.

Je wilt niet de hele tijd nee zeggen, maar eigenlijk wil je ook niet toegeven, want te veel suiker kan leiden tot overgewicht en is heel slecht voor de tanden van je kind. Hoe je dit op een positieve manier oplost? Met de volgende manieren! Zo zorg je ervoor dat je kindje minder suiker eet en er uiteindelijk minder vaak om vraagt.

Positieve dingen die je kunt zeggen zodat je kind minder suiker eet

Vraagt je kind regelmatig om snoep of ander lekkers vol suiker? Met deze positieve manieren zorg je ervoor dat je kindje minder suiker eet

1. Lekkere dingen zijn voor speciale dagen, dan blijft het een traktatie

Door je kind uit te leggen dat snoep, koek of zelfs taart bij speciale gelegenheden hoort, en ander eten voor elke dag is, snapt hij misschien meer wat de bedoeling is van zoete producten. En elke zoete lekkernij die hij dan wel op ‘een gewone dag’ van je krijgt, maakt hem extra blij. Dingen gewoon niet in huis halen helpt hier ook bij. De chocolaatjes die je stiekem voor jezelf hebt gekocht, ruim je natuurlijk goed op en uit het zicht.

2. Je wordt groot en gezond van fruit en groente

Leg de nadruk op het positieve effect van gezond eten, in plaats van het negatieve te benadrukken bij suikergoed. Vertel je kindje dat wortels goed zijn voor je ogen, bananen om lekker lang te kunnen spelen en spinazie om groot en sterk te worden.

3. Laat je kindje groente en fruit kiezen tijdens het boodschappen doen

Kinderen voelen zich harstikke verantwoordelijk als zij de boodschappen mogen uitkiezen. Vertel ze ondertussen over de soorten groenten en fruit die er liggen en laat ze hun eigen snacks kiezen voor tussendoor of mee naar school.

4. Voer een ongezond snackmomentje in

Kinderen willen graag weten waar ze aan toe zijn, dus een ongezond snackmomentje invoeren kan best handig zijn. Het weekend bijvoorbeeld! Laat je kids iets lekkers uitzoeken in de supermarkt (natuurlijk wel iets waar je zelf achter staat) wat ze in de middag mogen opeten. Zo maak je er een speciaal momentje van en weten je kinderen dat er doordeweeks niet gesnoept wordt.

5. Ga samen iets lekkers bakken

Kies een paar recepten uit die lekker zijn en niet zoveel suikers bevatten en laat je kind er daar een uit kiezen. Bak vervolgens samen die overheerlijke muffins, bananenpannenkoekjes of havermoutkoekjes en smullen maar!

‘Mijn zoon (10) is de hele dag stiekem aan het snoepen.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.