Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Ouders 17 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo blijf je vrienden met ouders die een andere opvoedstijl hebben dan jij

Vriendschappen zijn van onschatbare waarde. Ben jij vrienden met ouders die de opvoeding totaal anders aanpakken dan jij? Dit hoeft lang niet altijd lastig te zijn. Het verbreidt tenslotte je perceptie als je ook indrukken krijgt van ouders die het anders doen.

Vrienden met ouders die een andere opvoedstijl hebben

Met deze tips houd je de vriendschap sterk én blijf je dicht bij jezelf.

1. Zorg dat je ook ouders kent die wél dezelfde kijk hebben op de opvoeding

Onbewust kun je door het contact met ouders die de opvoeding totaal anders aanpakken, aan jezelf gaan twijfelen. Het scheelt dan als je ook andere ouders kent die wel enigszins dezelfde aanpak hebben als jij. Bij hen kun je altijd terecht met vragen. Omdat ze dezelfde aanpak hebben, is de kans groot dat ze zich herkennen in jouw situatie. Zo voel jij je altijd gekend. Daarnaast krijg je van de vrienden met een andere opvoedstijl weer andere inzichten mee over de opvoeding. Een mooie balans!

4 belangrijke redenen waarom een autoritaire opvoedstijl veel negatieve effecten heeft op een kind

2. Wordt om de juiste redenen vrienden met ouders

Ga bij jezelf na of je ook vrienden met ze zou zijn als jullie niet allebei ouders waren of als jullie kinderen elkaar niet kenden. Als het niet voelt alsof jullie dan ook een natuurlijke klik zouden hebben, of als je diegene je een negatief gevoel geeft, hoef je de vriendschap niet voort te zetten. Het is niet nodig om het af te dwingen. Houd dit in gedachte zodat je de vriendschap altijd om de juiste redenen aangaat en echt kunt koesteren. Uiteindelijk horen deze vriendschappen net zo fijn te zijn als al je andere vriendschappen.

3. Focus op wat je uit deze vriendschap wilt halen

Dit kan vooral erg belangrijk zijn als jullie er verschillende standpunten op nahouden waar het de opvoeding betreft. Ben je graag vrienden met ze omdat jij je ei kwijt kan over alle dingen die je meemaakt rondom de opvoeding en vice versa? Of hebben jullie nog meer met elkaar gemeen zoals een hobby of andere interesses die niet alleen met het ouderschap te maken hebben?

Als het alleen om het ouderschap draait, is de kans groter dat er botsingen ontstaan in de vriendschap omdat jullie aanpak verschilt. Maar als jullie daarnaast ook gezellig naar jullie favoriete stamkroeg gaan, een filmpje pakken of wat anders doen, zit er meer balans in de vriendschap. Ga dus voor jezelf na of de vriendschap (nog) wel aansluit bij wat je van een fijne vriendschap verwacht. Merk je dat die balans er niet helemaal is? Hop, bel die vriend of vriendin op en ga ook een keer iets leuks doen samen wat totaal los staat van jullie levens als vaders en moeders.

Opvoedstijlen: wat is een sneeuwploegouder precies?

4. Geef niet zomaar ongevraagd advies

Jij vindt het waarschijnlijk ook niet fijn als je commentaar krijgt op de beeldschermtijd die jij bepaalt voor je kinderen of andere kwesties rondom de opvoeding. Bij verschillende opvoedstijlen kan het al snel zo zijn dat je liever iets corrigeert bij die vriend of vriendin. Maar doe dit dus niet ongevraagd. Als hij of zij echter om je advies vraagt, ligt dit natuurlijk anders. Let er dan wel op hoe jij je advies verwoordt. Je kunt liever niet corrigeren, geef liever voorbeelden aan de hand van jouw eigen ervaringen.

5. Zorg dat het jouw manier van opvoeden niet in de weg staat

Herinner jezelf eraan waarom jij je kinderen op jouw manier opvoedt. Past dit bijvoorbeeld in de lijn van jullie kernwaarden als gezin? Merk je dat je jouw eigen opvoedstijl in de steek laat? En gebeurt dit meer uit angst dat je de vriendschap kwijtraakt? Ga dan bij jezelf na of het misschien tijd is om het contact iets te verminderen. Of kies ervoor om dit met die vriend of vriendin te bespreken en je grenzen aan te geven. Het is voor niemand prettig als het je eigen waarden in de weg gaat staan. Uiteindelijk horen vriendschappen je te verrijken, hoor je erdoor te groeien en heb je het vooral leuk samen.

https://www.jmouders.nl/opvoedstijlen-dit-typeert-een-tigermom/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.