Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouders 16 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

10x hobby’s voor moeders die kampen met het legenestsyndroom

Is het in huis opeens zo stil? Mis je je kinderen stiekem heel erg nu ze niet meer thuis wonen? Dan heb je misschien wel last van het legenestsyndroom. Wij hebben daarom tien leuke nieuwe hobby’s voor jou om je helemaal in te verliezen.

Hoewel je je kinderen vast vaak genoeg achter het behang kon plakken, is het toch wel lastig als eenmaal de tijd is aangebroken dat ze allemaal het huis uit zijn gevlogen. Opeens is het ontzettend stil, lijkt het huis enorm groot en heb je alle tijd met je partner.

10 nieuwe hobby’s voor als je kampt met het legenestsyndroom

Omdat je op een gegeven moment ook wel bent uitgepraat met je partner en het goed is om leuke dingen voor jezelf te doen, ook als je kampt met het legenestsyndroom, geven wij 10 tips voor leuke nieuwe hobby’s om uit te proberen.

1. Vrijwilliger

Als je op dit moment niet werkt of naast je werk nog tijd over hebt, is vrijwilligerswerk een goed idee, waar je ook veel voldoening uit haalt. Er zijn genoeg plekken waar je vrijwilligerswerk kunt doen en waar ze mensen nodig hebben. Denk aan een bejaardentehuis, collecteren voor een goed doel, een fiets- of wandelmaatje voor iemand die het nodig heeft of een oude buurvrouw helpen die dat nodig heeft.

2. Kookles

Voor deze nieuwe hobby moet je wel een beetje van koken houden, maar als je hier beter in wilt worden of nieuwe dingen wilt leren, is dit een heel leuk idee. Hoe leuk is het om tips te krijgen om het eten net wat lekkerder te maken en je ondertussen niet steeds wordt onderbroken door je kinderen. En je kunt eindelijk alle recepten proberen die jou lekker lijken, maar je kinderen überhaupt nooit wilden proeven.

3. Naaien, breien of borduren

Het is tegenwoordig weer helemaal in: naaien, breien, borduren: alles wat je met naalden en wol kunt doen. Maak mooie kunstwerken, of dat nu kleding of heerlijk zachte dekens of kussentjes zijn. Het is ook nog eens enorm ontspannend, je komt helemaal tot rust. Zet een muziekje aan of een leuke serie op en je bent zo een middag verder.

4. Schrijven

Tegenwoordig speelt ons hele leven zich online af, net als dat van iedereen om ons heen. Hoe leuk is het om je creativiteit te kriebelen en een pen in de hand te nemen (figuurlijk dan, want schrijven op de laptop gaat toch echt sneller). Je kunt een artikel schrijven over een onderwerp dat jou aan het hart ligt en die opsturen naar een medium dat daarbij past. Of begin je eigen blog, waarin je vertelt wat je allemaal bezighoudt. Iets van je afschrijven kan ook heel goed voelen, als een soort therapie.

5. Studeren

Je bent nooit te oud om te studeren. Dit moet je uiteraard alleen doen als je iets zodanig interessant vindt om weer de boeken in te duiken, maar het kan je zeker goed doen. Het hoeft ook niet gelijk een hele opleiding te zijn, je kunt ook een cursus volgen of alleen een bepaald vak op een hogeschool. Wie weet heb je er nog iets aan in de toekomst.

6. Fotografie

Tegenwoordig leggen we bijna alles wat we zien vast op beeld op onze telefoon. Hoe tof is het om hier een echte professional in te worden en een fotografiecursus te nemen. Superinteressant hoe je op creatieve manieren een beeld kunt vastleggen. Dit kun je oefenen wanneer je maar wilt, door het hele jaar heen. Als je tevreden met het resultaat bent, kun je een mooi fotoboek samenstellen met al jouw bijzondere pareltjes.

7. Andere mensen ontmoeten

Misschien ben je opeens veel vaker alleen thuis dan voorheen, omdat je partner overdag aan het werk is. Dat kan op den duur best een beetje eenzaam voelen. Wat je dan kunt doen, is een hobby zoeken waarbij je nieuwe mensen ontmoet. Neem een yogales, ga op een gezellige teamsport of zoek een wandelmaatje met wie je daarna gezellig koffiedrinkt. Het is goed voor je conditie en wie weet krijg je een leuke nieuwe vriendin erbij.

8. Tuinieren

Oké, dit moet je wel liggen, anders vind je dit waarschijnlijk niks aan, maar houd jij wel van bezig zijn? Ga dan lekker tuinieren. Zeker als je het mist om ergens (je kinderen) voor te zorgen, is dit een mooie manier om je zorgzaamheid weer naar voren te laten komen. Zien hoe planten en bloemen groeien en bloeien blijft altijd een mooi gezicht.

9. Sieraden maken

Creatief bezig zijn kan op zoveel manieren, zo ook met sieraden maken. Je kunt sieraden voor jezelf maken, voor je dierbaren of om te verkopen. Zo leer je je creatieve kant kennen en het is nog leuk om te doen ook. Je kunt dit alleen doen, maar je kan ook kijken of je een groepje bij elkaar kan sprokkelen om dit samen te doen. Gezelligheid gegarandeerd!

10. Opruimen

Het is misschien geen knaller als afsluiter, maar ook hier kun je veel voldoening uithalen. Nu je kinderen het huis uit zijn, heb je eindelijk de tijd om de spullen en kamers op te ruimen waar je nooit aan toe kwam. Wie weet welke leuke spullen je nog tegenkomt en wat je allemaal kan verkopen. Je kunt deze tijd ook gebruiken om je huis anders in te richten, om het nieuwe tijdperk in te luiden: eentje zonder kinderen, maar wel met alles wat jij mooi vindt.

Lege-nestsyndroom tips: makkelijk is het niet als je kind de deur uit gaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.