Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Onderzoek 4 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek toont een opvallend verschil aan tussen arme en rijke kinderen

Of je opgroeit in een armer gezin of een rijker gezin heeft invloed op je leven, dat is eigenlijk logisch, maar nu is gebleken dat kinderen uit arme gezinnen sneller bereid zijn om risico’s in het leven te nemen dan kinderen uit rijke gezinnen.

Een onderzoek van Boston University toonde dat aan. Het onderzoek toont aan dat kinderen met verschillende achtergronden in dezelfde risicovolle situaties hele verschillende keuzes maken.

Beste keus

Volgens Peter Blake, één van de auteurs van het onderzoek, laat dit resultaat zien dat als een kind een risicovolle beslissing neemt, dat niet altijd te maken heeft met een slecht beoordelingsvermogen of dat het kind zichzelf niet kan beheersen. Blake vertelt dat kinderen een risico nemen als zij voelen dat het de beste keus is op dat moment. Daarmee houden ze rekening met hun eigen achtergrond. Ze zullen een risico uit de weg gaan wanneer ze aanvoelen dat het niet de beste keus is. Maar wat is nu precies het verschil tussen arme en rijke kinderen als het gaat om risico’s nemen?

Kans op meer stickers

In het onderzoek lieten ze kinderen tussen de vier en tien jaar met zowel arme als rijke achtergronden kiezen tussen twee opties. De eerste optie was dat ze vier stickers direct kregen, de tweede optie was dat ze door het draaien aan een rad vijftig procent kans op nog meer stickers hadden. Maar als ze niet goed draaiden, kregen ze geen één sticker. Dus je kon kiezen voor de veilige weg en vier stickers krijgen, of je kon een risico nemen en misschien acht stickers verdienen.

Arme kinderen namen sneller risico

En wat bleek? Kinderen uit armere gezinnen namen vaker het risico dan kinderen uit rijkere gezinnen. Volgens Blake gedroegen de armere kinderen zich als ‘hongerige vossen’. Zij waren bereid om sneller een risico te nemen en gingen voor de grote beloning. Ook bleek uit het onderzoek dat jongens eerder voor de risicovolle optie gingen dan meisjes.

Deze school geeft kinderen gratis lunch als gevolg van groeiende armoede

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.