Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gedrag 3 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

5x dingen die ouders van een dyslectisch kind herkennen

Als je kind dyslectisch is kan dat voor jou als ouder best lastig zijn. Vooral als je zelf niet dyslectisch bent of er (nog) geen ervaring mee hebt is het even zoeken naar hoe je met die dyslexie van je kind het beste om kunt gaan. Deze vijf dingen zullen veel ouders van een dyslectisch kind dan ook herkennen.

Leven met dyslexie is lastig, vooral voor degene die dyslectisch is natuurlijk. Maar ook voor jou als ouder kan het een uitdaging zijn.

Dingen die ouders van een dyslectisch kind herkennen

Herken jij deze dingen?

1. Ja maar… hij is dyslectisch

Je zult vaak het gevoel hebben dat je jouw kind moet verdedigen omdat hij of zij niet zo goed leest. Blikken of opmerkingen van andere ouders kunnen je bijvoorbeeld best raken. Waarop je dan snel zegt: ‘Ja maar, hij heeft dyslexie.’

2. Je bent bang dat ze hem pesten

Kinderen onder elkaar kunnen hard en gemeen zijn, en als jouw kind achterblijft met lezen ten opzichte van zijn klasgenootjes kun je bang zijn dat hij daarmee gepest zal worden. Wat kan helpen is de juf vragen of ze klassikaal uitleg geeft over dyslexie zodat alle kinderen begrijpen waarom je kind moeite heeft met lezen.

6 dingen die je nooit meer tegen de ouders van een kind met dyslexie moet zeggen

3. Je verliest je geduld

Ja, je bent er misschien niet trots op, maar echt het is niet gek. Als je zelf geen dyslexie hebt is het onmogelijk je voor te stellen wat je kind precies ervaart. Als het dan niet wil lukken met lezen bijvoorbeeld kun je op een gegeven moment toch gefrustreerd raken of je geduld verliezen, eigenlijk gewoon omdat je zo graag wilt dat het lukt. Probeer dan toch rustig te blijven en neem desnoods even een pauze.

4. Hij is niet dom

Je kind is dan misschien dyslectisch, maar dan is hij nog niet dom. Het is heel normaal dat je bang bent dat de dyslexie de schoolresultaten van je kind beïnvloedt. Zeker als je kind op andere vlakken boven gemiddeld of gemiddeld is. Praten met de school of leerkracht kan hierbij helpen.

5. Je wilt het oplossen

Dyslexie is helaas niet met een pilletje op te lossen. Ook al zou je dat als ouder wel willen. Er zijn dingen die kunnen helpen, maar in de meeste gevallen blijft je kind er gewoon veel last van hebben. Dat is vervelend, maar accepteren als ouder dat dit zo is, is misschien wel het beste. Zo leert je kind het ook te accepteren en kunnen jullie er samen toch het beste van maken.

Dyslexie: ‘De woorden vallen maar steeds uit mijn hoofd, mam’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.