Redactie
Redactie Mentale gezondheid 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Bemoeien met vriendschap kind?

antwoord

Als ouder willen we het beste voor onze kinderen. Als we het gevoel hebben dat een bepaald vriendinnetje – om wat voor reden dan ook – niet zo goed voor ons kind is om mee om te gaan, kun je voor een dilemma komen te staan. Bescherm ik mijn kind of laat ik haar haar eigen keuze maken en het zelf ondervinden?

In jouw geval gaat je dochter om met een meisje van wie jij het gevoel hebt dat ze niet het beste in je dochter naar boven haalt. Je vraagt je af of je het recht hebt je te bemoeien of zelf in te grijpen in de vriendschap van je 8-jarige dochter – uiteindelijk gaat het natuurlijk niet (alleen) om dit verjaardagsfeestje.

Kindervriendschap

Er valt van alles te zeggen over vriendschappen van kinderen:

  • Door vriendschappen leren kinderen (sociale) vaardigheden, doen ze mensenkennis op, ze leren contacten leggen, dingen bespreken en met elkaar delen, voor een ander opkomen of voor zichzelf opkomen en onderhandelen. Ook leren ze veel over wie ze zijn en wat ze willen.
  • Soms lijkt een vriendschap in eerste instantie niet helemaal gelijkwaardig of goed voor een kind, maar vinden de kinderen hun weg daarin en/of groeit een kind waardoor het op den duur wel goed verloopt. Geef het een kans!
  • Je ziet vaker dat wat onzekere kinderen een stoer vriendje kiezen om zich aan op te trekken of aan te spiegelen. 
  • Kinderen kunnen sterker worden van tegenslagen en verkeerde inschattingen. Soms ook erg verdrietig zijn van een vriendschap die niet brengt wat ze wel zouden willen. 
  • Vriendschappen op jonge leeftijd wisselen nogal eens. Wat nu een vriendje is, kan over een paar weken ineens een ‘stom kind’ zijn. 

Ik ben dan ook van mening dat je als ouder aan de zijlijn moet blijven, als het gaat om de vriendenkeuze van je kinderen. Laat ze hun eigen ontdekkingen doen, hun eigen keuzes maken en hun weg daarin vinden. Tenzij de vriendschap echt schadelijk voor je kind is, maar dat zal niet vaak voorkomen. 

Wat kun je als ouder wel doen?

  • Steun je kind, zorg dat je op de achtergrond aanwezig bent.
  • Geef je mening of advies als ze daarom vragen. Pas op met ongevraagde meningen, oordelen of advies! Verbieden werkt vaak averechts.
  • Bespreek het onderwerp vriendschap. Zo kun je onderwerpen als ‘gelijkwaardigheid, iets voor elkaar over hebben of wanneer is iemand een leuke vriendin’ bespreken zonder het op de persoon te spelen. En kan je kind daarover nadenken. 
  • Blijf in gesprek over de vriendschappen van je kind ook al ben je er niet heel blij mee. Zo kun je ook vinger aan de pols houden en als het nodig is af en toe bijsturen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.