Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Vrije Tijd 29 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

De nieuwe app BeReal: is het veilig voor kinderen?

Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok… het is bijna niet meer bij te houden. Toch is er een nieuwe social media app die bij de jongere gebruikers de laatste tijd erg populair is. Wat is deze app precies, en is het eigenlijk wel veilig voor kinderen? Wij zoeken het voor je uit.

Een app waarbij het om eerlijkheid en authenticiteit gaat. Klinkt perfect. Of zitten er toch een aantal kanttekeningen aan?

BeReal

Talloze onderzoeken en media campagnes hebben de negatieve effecten van social media onderzocht. De apps zouden zelfs depressie, angstaanvallen, onzekerheid of pesterijen tot gevolg hebben. Instagram zou met mooie filters een onrealistisch beeld van de werkelijkheid scheppen, en de Facebook feeds zouden FOMO veroorzaken.

BeReal wilt het ‘real‘ houden. Geen onrealistische plaatjes, of jaloersmakende foto’s, maar tóch online contact kunnen houden met anderen. De app kwam in 2019 uit, maar heeft de afgelopen maanden ontzettend veel populariteit gewonnen. Waarschijnlijk omdat we stiekem wel behoefte hebben aan een app die het nét even anders doet. Waarin BeReal nou zo anders is?

Gebruikers krijgen één keer per dag twee minuten de tijd om een video te maken van wat ze op dat moment aan het doen zijn. Tijdens het maken van de video moeten gebruikers zowel de camera aan de achterkant als aan de voorkant van hun telefoon gebruiken. Als jij dus een video post van een geweldig festival, zul je ook een selfie erbij moeten posten. Op die manier zouden gebruikers dus nooit meer kunnen liegen over waar ze zijn. Om de video’s van je vrienden te zien zul je zelf ook een video moeten uploaden. Daarbij kun je geen filters gebruiken en kun je met een locatie app zien waar je vrienden zijn.

BeReal: veilig voor kinderen?

BeReal is so far positief in het nieuws geweest: “Het gaat er bij BeReal niet om dat je bekend wordt.” Klinkt als een authentieke een eerlijke app. Of toch niet?

Waarschijnlijk kun je concluderen dat de app voor de mentale gezondheid wellicht beter is dan Facebook, Instagram of TikTok. Er wordt op deze manier eindelijk een eerlijk en realistisch beeld geschept van de werkelijkheid waarbij het niet om de aantal likes en complimentjes gaat.

Volgens de Apple App Store is BeReal geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar en ouder. De Google app store geeft de app een T (van teens). Volgens de richtlijnen van Google app store betekent dit dat de app geweld, grof taalgebruik en geweld met bloed kan bevatten. Niet heel geschikt voor jonge gebruikers dus. Daarbij is er altijd een gevaar dat gebruikers elkaars locatie kunnen zien. Je bent dus altijd op de hoogte waar anderen zijn. Download zelf even de app, en speel er even mee. Kijk goed naar de privacy instellingen en zorg er altijd voor dat je met je kinderen praat over de risico’s van online social media.

Wedden dat jouw kinderen deze TikTok dansjes kennen?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.