Redactie
Redactie School 7 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Beroepen van de toekomst: dit willen kinderen van nu later worden

‘Wat wil je later worden als je groot bent?’ Ben je benieuwd wat de jeugd van tegenwoordig achter deze vraag in vriendenboekjes opschrijft? De site Vriendenboeken.nl deed er onderzoek naar.

Beroepen van de toekomst

Dromen over de toekomst doen we allemaal. Misschien wilde jij zelf vroeger wel iets traditioneels als juf of dokter worden, tegenwoordig zijn er nog veel meer moderne beroepen waar kinderen over dromen. Zo bestaat de kans dat jouw zoon professioneel gamer wil worden. Of misschien is jouw dochter wel geïnspireerd door de Oranje Leeuwinnen en wil ze later voetballer worden.

Uit de kleine 1.500 antwoorden die Vriendenboeken.nl heeft geanalyseerd blijkt dat de antwoorden van de kinderen heel divers zijn. Toch zorgen de nummer één antwoorden voor zowel de jongens als meisjes niet voor grote verrassingen. Met stip op één bij de jongens staat profvoetballer en bij de meisjes juf.

Sporten populair

Sowieso doen de sporten het goed. Ruim 21% van alle jongens droomt van een leven als sporter en 8% van de meisjes.  Naast voetbal is hockey bij zowel jongens als meisjes populair.

Ook een eigen bedrijf runnen staat bij zowel de jongens als de meisjes binnen de beroepen top 10. Meestal wordt alleen ‘eigen bedrijf’  genoemd, maar soms ook exact wat dat eigen bedrijf gaat worden. Meisjes specificeren het vaker dan jongens. Eigenaresse van een (sterren)-restaurant wordt opvallend vaak genoemd door de meisjes.  Daarnaast staat ook de politie bij beiden in de top 10. Jongens en meisjes vinden politieagent of rechercheur wel een mooi beroep. Grappig is wel dat veel meisjes dan wel zeggen ‘politie te paard’.

Medische wereld

Bij de meisjes scoort dokter, arts en kinderarts hoog. Bij het overzicht zijn deze bij elkaar opgeteld omdat ze regelmatig samen werden gemeld. De medische wereld heeft sowieso aantrekkingskracht op de meiden. Chirurg en verpleegkundige worden regelmatig genoemd. In totaal ziet 10% van de meiden wel een toekomst in het ziekenhuis. Beroepen als psycholoog, kraamverzorgster, tandarts, orthodontist of fysiotherapeut zijn daarin niet meegeteld. Van alle jongens denkt 4% aan de slag te gaan in een ziekenhuis.

Verschillen tussen jongens en meisjes

Er zijn ook veel beroepen die jongens noemen, maar meisjes niet. Bijvoorbeeld beroepen als game-ontwikkelaar, automonteur, timmerman, brandweerman, vlogger, rapper of DJ. Hetzelfde is echter ook andersom het geval. Bijvoorbeeld bij: apotheker, pedagogisch medewerker, nagelstyliste, modeontwerpster en schoonheidsspecialiste.

Over beroepen met auto’s hoor je ook geen enkel meisje, maar bij de jongens kwam het veelvuldig voor. Automonteur staat bijvoorbeeld op de ‘runners-up’ lijst. Als je alle beroepen die betrekking hebben op auto’s meetelt is het een ander verhaal. 4% ziet een carrière zitten in de auto-industrie, waarbij auto-ontwerper (Tesla) het meest wordt genoemd.

Veel kinderen weten het nog niet

Niet iedereen noemt een beroep, maar een richting wordt wel bijna altijd aangegeven. ‘Ik ga iets met dieren doen’, ‘ik ga iets met mensen doen’ of ‘ik ga later in de (medische) zorg werken’.  Bij meisjes is ‘iets met dieren’ favoriet. Dierenarts scoort dan ook hoog bij meisjes, 7.1% van alle meisjes willen later graag dierenarts of veearts worden. Neem je echter alle beroepen met dieren mee dan is dat percentage meer dan het dubbele. Bij jongens ligt dat percentage aanmerkelijk lager, slechts 4% ziet zich in de toekomst werken met dieren.

Ondanks dat veel kinderen een droomberoep of richting voor ogen hebben zijn er ook heel veel jongens en meisjes die echt nog geen idee hebben. 23% van de kinderen weet het gewoon nog niet. Ze geven aan dat ze qua job ‘geen idee hebben’. Vaak vermelden ze dan dat ze een toekomst voor zich zien met een gezin. Of dat ze hopen gelukkig te zijn, graag heel erg rijk worden of een goede en leuke baan willen hebben.

Nog twee opvallende antwoorden zijn:

 • Een toekomst als miljonair of gewoon heel erg rijk. Ongeveer 5% van de jongens dromen van een rijk leven en 1% van de meisjes.
 • 12% van alle jongens en meisjes geeft aan ‘wij worden moeder/vader’. Duidelijk veel meer meisjes (twee keer zoveel) dan jongens, maar ook veel jongens verwachten in de toekomst ooit vader te worden.

Top 10 beroepen meisjes

 1. Juf (9,5%)
 2. Dierenarts (7.1%)
 3. (kinder)arts (5.4%)
 4. Eigen bedrijf (4.2%)
 5. Kapster (3.9%)
 6. Actrice (3.8%)
 7. Voetballer (3.6%)
 8. Politieagent (3.6%)
 9. Binnenhuisarchitecte (2.9%)
 10. Modeontwerpster (2.1%)

Runners-up: architect, advocaat, danseres, (kinder)psycholoog, zangeres, chef-kok, amazone/springruiter, verpleegkundige, chirurg, fotografe.

Top 10 beroepen jongens

 1. Voetballer (14%)
 2. Architect (6%)
 3. ICT’er (4.3%)
 4. Gamer / E-sporter (3.3%)
 5. Eigen bedrijf (3%)
 6. Politieagent (3%)
 7. Militair (2.5%)
 8. DJ (2.3%)
 9. Bioloog (2.3%)
 10. Chef-kok (2.1%)

Runners-up: arts, automonteur, sportleraar, dierenarts, meester, advocaat, acteur, timmerman, wetenschapper, chirurg.

Lees ook: Speelgoed verraadt de toekomst van je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vriendenboeken.nl

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.