Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 6 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Je kids body positive opvoeden, zo doe je dat

Hoewel body positivity door social media actueler is dan ooit, blijft het voor kinderen soms lastig om door die Instagramfilters heen te kijken. Hoe kun jij ze hier als ouder bij helpen? Wij geven je vijf tips om je kids body positive op te voeden.

Als jij Doutzen Kroes ziet denk je misschien: ‘zo’n lijf zou ik ook wel willen.’ Tegelijkertijd weet je dat zij geen doorsnee vrouw is en dat zo’n lijf nastreven dus niet altijd realistisch is. Voor kinderen is dat relativeren echter lastiger. Zij zijn kwetsbaarder voor de ‘schoonheidsidealen’ die ze tegenkomen op bijvoorbeeld social media.

Body positive opvoeden

Toch wil je waarschijnlijk graag dat je kids opgroeien tot zelfverzekerde volwassenen met een positief zelfbeeld. Daarom zetten wij vijf manieren op een rij die je daarbij kunnen helpen.

1. Vertel het ze

Het lijkt misschien voor de hand te liggen, maar praat met je kinderen over hun uiterlijk. Geef regelmatig complimenten over hoe ze eruit zien en vertel ook dat iedereen goed is zoals hij of zij is. Het is belangrijk voor kinderen om die bevestiging te krijgen als ze onzeker zijn.

2. Benoem stereotypes als je ze ziet

Kijk je met je kind televisie en komt er een Kardashian langs? Zeg dan ook eens dat zo’n taille en bilpartij écht niet de standaard is. Misschien mag je van je zoon of dochter ook wel een keer meekijken op zijn of haar social media tijdlijn. Je krijgt dan een beter inzicht in wat je kind dagelijks ziet en kunt dan gemakkelijker het gesprek erover aan gaan.

3. Ban fatshaming

Probeer fatshaming of negatief te praten over gewicht te mijden. Ook als het gaat over jezelf. Volgens onderzoek zijn kinderen waarvan de ouders ontevreden zijn over hun lichaam namelijk later zelf ook ontevreden. In plaats van zeggen dat je te zwaar bent kun je de focus leggen op gezond leven. Benadruk dat jij je zo energiek voelt na een rondje hardlopen of na een dag gezond eten.

4. Focus op het innerlijk

Als we het hebben over bekenden beschrijven we ze vaak niet aan de hand van hun uiterlijk, maar aan de hand van hun talenten of kwaliteiten. ‘Die goede zanger’ of ‘dat aardige meisje’ bijvoorbeeld. Probeer je kinderen daarin ook te stimuleren door ze te wijzen op kwaliteiten als vriendelijkheid en behulpzaamheid. Dit kun je ook doen door een vraag te stellen als: ‘waarom is … een goede vriend?’

5. Positief leren kijken naar jezelf

Het kan soms lastig zijn om naar jezelf te kijken op een positieve manier. Leer je kinderen dit door ze eerst positieve eigenschappen van vrienden of familie te laten noemen. Laat ze vervolgens op dezelfde manier iets positiefs over zichzelf benoemen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.