Redactie
Redactie Tiener 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Betalen voor klusjes

antwoord

Ik hoor vaker dat ouders om van het gezeur (en wie weet de klussen) af te zijn, betalen voor huishoudelijke taken. Ik ben van mening dat het heel goed mogelijk is om kinderen van jongs af aan te leren dat je met zijn allen verantwoordelijk bent voor de dingen die moeten gebeuren in huis. Natuurlijk doen ouders het meeste, maar kinderen kunnen al naar gelang hun leeftijd ook meehelpen. Zo maak je ze zelfstandig, leer je ze dat je dingen samen doet en ieder een steentje bijdraagt. Geld betalen voor dit soort klusjes vind ik geen goed idee en helemaal niet nodig. Door het er gewoon bij te laten horen, geef je ze mee dat je uit jezelf even meehelpt met bijvoorbeeld afruimen – ook als je bij anderen bent. Dat kinderen er niet altijd op zitten te wachten is ook logisch, dus gemopper zo nu en dan hoort erbij. 

Ideeën om het doen van klusjes zo goed mogelijk te laten verlopen: 

  • Jonge kinderen kun je al leren om te helpen met simpele klusjes als tafeldekken en opruimen. Als het gewoon een duidelijke afspraak in huis is, die consequent van jongs af aan wordt toegepast, wennen kinderen er vanzelf aan. Jonge kinderen vinden het helpen zelfs vaak leuk, dus zo wennen ze er op een speelse manier aan!
  • Hoe ouder de kinderen zijn, hoe meer je ze kunt laten meedenken. Bijvoorbeeld: de afspraak is dat iedereen helpt met tafeldekken, afwasmachine uitruimen en eigen kamers opruimen. Maar… hoe, wie en wanneer kun je in overleg doen. Kinderen en zeker pubers vinden het fijn het gevoel te hebben dat ze mogen meedenken. Maak eventueel een schema met afspraken en deadlines.
  • Er af en toe iets anders dan geld als beloning aan verbinden, vinden kinderen altijd leuk en bovendien kan het de betrokkenheid bevorderen. Bijvoorbeeld als een klus de hele week zonder gemor gebeurt, is af en toe een onverwacht uitje met het gezin of iets extra lekkers eten als beloning een leuk idee. 
  • Groots belonen voor iets wat gedaan is, hoeft niet elke keer als het gewoon een afspraak in huis is. Maar het is wel heel goed om te laten merken dat je waardeert wat een kind doet en dat je het bijvoorbeeld fijn vindt dat ze het uit zichzelf zonder problemen doen. 
  • Kan wel met wat oudere kinderen afspreken dat ze zo af en toe extra klussen kunnen doen tegen een kleine vergoeding. Door wat aanvullend zakgeld verdienen door de auto te wassen, de strijk of de tuin te doen leert een kind al op jonge leeftijd te werken voor zijn geld. Willen ze dat niet, ook prima!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.