Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Niveau lezen Eind 3 en toch doubleren?

antwoord

De overgang naar groep 4 is een grote overgang. Er wordt meer van de kinderen verwacht qua zelfstandigheid en concentratieniveau: nog minder spelen, nog iets langer werken. Het taal- en rekenonderwijs gaat ervan uit dat de leerlingen toch minimaal E3 kunnen lezen. Dat wil zeggen dat alle opdrachtjes in het taal-, lees- en rekenboek ervan uitgaan dat een leesniveau E3 wordt beheerst. Wanneer dit niet het geval is, zal je zoon dus te veel tijd nodig hebben om de opdrachten te lezen en te verwerken.

Je zoon leest op niveau E3, wat betekent dat hij het leesniveau eind groep 3 beheerst. Het onderwijs aan kinderen in groep 3 bestaat voor een heel groot deel uit leesonderwijs. Wanneer jouw zoon groep 3 gaat overdoen, zal dit een groot deel van de dag worden opgevuld met alternatieve opdrachten die grotendeels zelfstandig zullen moeten worden uitgevoerd. Dit lijkt me verre van ideaal. In groep 4 zal het ook niet heel makkelijk worden, maar jullie kunnen ervoor kiezen om de start daar toch te gaan maken.

Ik raad je aan om een plan te maken, samen met de leerkracht van groep 3 en 4 voor het komende schooljaar. Het lijkt mij verstandig om je zoon over te laten gaan naar groep 4 en daar aan de slag te gaan met extra aandacht.

Wat kun je zelf doen?

  • Informeer bij de leerkracht wat de moeilijkheden zijn die jouw zoon heeft bij het rekenen. Wellicht kun je thuis oefeningetjes doen.
  • Lees elke avond een boekje met je zoon op niveau E3. Lees bijvoorbeeld om de beurt een bladzijde. Maak er een gezellig halfuurtje van. Met deze extra aandacht zorg je ervoor dat je zoon de kans krijgt om mee te gaan met zijn klasgenootjes.
  • Wanneer blijkt dat groep 4 te hoog gegrepen is, kan de leerkracht er al vrij snel voor kiezen om op eigen niveau groep 4 te doorlopen en deze groep te doubleren.

Het lijkt mij geen goed idee om groep 3 te doubleren tenzij je zoon faalangst heeft of veel profijt gaat hebben bij herhaling en bevestiging. Groep 3 heeft namelijk een heel duidelijk klassikaal gedeelte dat een groot deel van de dag in beslag neemt.

Groep 4 doubleren is minder ingrijpend omdat de aanpassingen die de leerkracht in het programma moet doen minder verschillen met de rest van de groep.

Natuurlijk ken ik niet het hele verhaal van jouw zoon en is het zeer goed mogelijk dat de leerkracht van je zoon goede argumenten heeft om toch te doubleren. Probeer samen een goed plan te maken. Soms is het nodig om assertief te zijn en een discussie aan te zwengelen. Wees hierin niet geremd, want het is in het belang van jouw kind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.