Redactie
Redactie Emoties 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Bevestiging zoeken

antwoord

Als kinderen op deze manier reageren, zijn ze meestal onzeker. Ze zoeken constant de bevestiging dat ze ook goed, lief en aardig zijn. Het feit dat je dochter op school de jongste is en dus haar best zal moeten doen om mee te kunnen komen met de groteren, helpt waarschijnlijk ook niet mee. De competitie aangaan met haar jongere zusje voelt veilig omdat ze van haar tenminste nog kan winnen. 
Er is een aantal dingen die je kunt doen of juist moet laten: 

  • Haar complimenten geven wanneer ze lief is of iets goed doet, is altijd belangrijk. Doe dat vooral beschrijvend, niet met een hoog halleluja-gehalte. Zeg bijvoorbeeld: ‘Je hebt helemaal alleen je kamer opgeruimd, alles staat weer netjes in de kast, je kleren liggen in de wasmand. Dat is fijn zeg, het scheelt mij een hoop tijd!’ 
  • Wanneer je je jongste dochter een compliment geeft, hoef je je oudste dochter niet automatisch ook te loven. Daardoor zal ze waarschijnlijk alleen maar meer om bevestiging gaan vragen. Doet ze dat, maak dan duidelijk wat jouw manier van aanpak is: ‘Ik zeg nu even iets aardigs over je zusje, een andere keer zeg ik weer iets aardigs tegen jou.’ Ga er verder niet op in.
  • Negeer haar opmerkingen als: ‘Dat kan ik ook, dat is een makkie.’ Zo haalt ze er geen winst meer uit. 
  • Probeer er op een geschikt moment eens achter te komen wat er achter haar gedrag zit. In een gesprek kun je benoemen dat meer kinderen (of jijzelf) soms bang zijn dat ze niet goed genoeg zijn. Dat het logisch is dat ze op zo’n moment wilt horen dat ze overal goed in is. En dat het ook best lastig voor haar is met al die grote vriendinnen en klasgenoten. Slaat dit gesprek aan, dan kun je wellicht ook afspraken maken over hoe je in het vervolg op haar gedrag zult reageren. Zo weet ze wat ze kan verwachten. 

Mocht haar onzekerheid blijven, dan is Sterkamp een aanrader. Dat meerdaagse kinderkamp is erop gericht kinderen meer zelfvertrouwen te geven. Zie www.sterkamp.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.