Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Mag mijn kind groep 8 overslaan?

antwoord

Je dochter kan de basisschool verlaten wanneer school en ouders erover eens zijn dat het geen zin meer heeft je dochter groep 8 te laten doorlopen. Je dochter is 12 jaar en wellicht al helemaal toe aan het voortgezet onderwijs. Ze vindt geen aansluiting in de groep en haar resultaten worden niet beter. Het feit dat je dochter niet lekker in haar vel zit, is alleen al een reden om actie te ondernemen.

Het is begrijpelijk dat jullie het liefst dit jaar de basisschool afsluiten zodat je kind een nieuwe start kan maken op de middelbare school. Toch is het van groot belang om deze keuze niet zonder goed overleg met alle partijen te maken, zodat er niet achteraf opnieuw spijt is. 

  • Ga goed na wat de reden is dat je dochter niet graag naar school gaat. Is het alleen het gemis van aansluiting bij de groep of speelt er meer mee? Kinderen met dyslexie kunnen soms erg onzeker worden door de problemen die dat met zich mee brengt. Krijgt je dochter stof op haar niveau aangeboden en is er voldoende ondersteuning voor haar dyslexie? Bespreek je ideeën ook met je dochter.
  • Je kunt er ook voor kiezen om een aangepast programma te vragen, waarin heel gericht gewerkt kan worden aan de leerproblemen van je dochter. Er bestaat een kans dat wanneer je dochter op haar eigen niveau kan werken en meer succeservaringen heeft met haar werk, ze met meer plezier naar school zal gaan. Kinderen die op hun eigen niveau werken, boeken veelal de meeste vooruitgang.
  • Wanneer jullie beslissen je dochter door te laten gaan naar de middelbare school, zal het niveau bepaald moeten worden. Het is een beetje jammer dat deze overweging niet eerder gemaakt is, zodat je dochter had kunnen meedoen met de Cito- eindtoets. De middelbare school zal nu misschien een andere toets vragen of genoegen nemen met de entree-toets, een intelligentietest of het advies van de leerkracht.
  • Vraag opnieuw een gesprek aan met de IB-er en bereid dit gesprek goed voor. Bespreek de mogelijkheden op school en vertel duidelijk wat jullie voorkeur is. Verwacht niet direct een beslissing maar maak wel een afspraak voor een vervolggesprek, waarin je een advies en plan van aanpak van de school mag vragen. 

Je schrijft dat het lijkt of niemand iets wil ondernemen. Neem daarom een actieve houding aan als ouder. Het beste is om met een positieve houding een goed overleg over jullie dochter in gang te zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.