Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 6 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Ouderschapskwestie: wel of niet bij je kind blijven tot het slaapt?

Het verschilt per kind hoe het in slaapt valt en of het doorslaapt of niet. En ook ouders verschillen in mening over slaapgewoontes en slaapritmes. En soms weet je het ook even niet meer, als je kind maar niet wilt slapen en je geen idee hebt wat er is. Daarom lig je soms uren naast je kind (of zo voelt het) om ervoor te zorgen dat het rustig in slaap valt. Maar bij je kind blijven tot het slaapt, is dat nu wel of niet een goed idee?

Veel kinderen vinden het fijn als een van de ouders nog even bij ze blijft als ze gaan slapen. Sommige ouders vinden dit prima, anderen doen het (liever) niet. Dit zijn redenen om wel of niet bij je kind te blijven tot het slaapt.

Kind moet zelf in slaap kunnen vallen

Sommige ouders vinden dat een kind zelf in slaap moet kunnen vallen en in principe zou dat ook wel kunnen. Maar sommige kinderen moeten dit leren en weer andere kinderen vinden het fijn als een ouder nog even bij ze blijft tot ze in slaap vallen. Uit onderzoek blijkt ook dat baby’s die in de eerste maanden van hun leven afgezonderd slapen van hun ouders, overdag meer stress ervaren. De reden om juist nog even bij je kind te blijven, helemaal als het daar zelf om vraagt.

Knuffelhormoon

Kinderen die willen dat je nog even bij ze komt liggen, worden daar rustig van. De aanraking of jouw nabijheid zorgt er namelijk voor dat ze oxytocine aanmaken, het knuffelhormoon, en daardoor voelen ze zich weer veilig. Veilig genoeg om in slaap te vallen.

Bij je kind blijven zorgt ervoor dat je ze verwend

Sommige kinderen voelen zich niet veilig genoeg om zelf in slaap te vallen, dit kunnen ook fases zijn. Dat je dan even bij ze blijft, zal ze zeker niet verwennen. Het is juist zo dat je kind je op dat moment gewoon nodig heeft en als je er bent, is het goed. En misschien raakt je kind wel gewend aan dat momentje samen voor het slapengaan, maar is dat echt zo erg? Je kind moet te allen tijde op jou kunnen rekenen, dus ook dat kwartiertje voor het slapengaan, helemaal als dat ervoor zorgt dat je kind met een veilig gevoel in slaapt kan vallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Geloof in het gezinThe Sun

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.