Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 7 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Een time-in en nog 5 alternatieven voor een time-out

“Als je nu niet stopt, dan krijg je een time-out en moet je naar de gang.” Misschien roep je dit weleens naar je kind. Maar werkt het ook, past het bij jouw opvoedstijl en hoe voel jij je hierbij? Wij hebben zes time-out alternatieven. 

Iedere ouder kent de momenten dat je er even helemaal klaar mee bent. Je kind loopt te klieren en haalt je het bloed onder je nagels vandaan. Maar hoe ga je daar mee om? Werken de time-outs voor jullie niet of voel jij je er niet prettig bij? Dan kun je deze dingen proberen.

Time-out alternatieven

Test deze zes manieren en kijk wat voor jullie werkt.

1. Effectieve time-in

Je kan er voor kiezen om sámen met je kind een pauze te nemen, dit wordt ook wel een ‘time-in’ genoemd. Een ‘time-in’ kan effectief zijn als je kind hulp nodig heeft bij het kalmeren, het oplossen van een probleem, of bij het omgaan met moeilijk gedrag. Als je kind zich bijvoorbeeld in een museum of op een verjaardagsfeestje vervelend gedraagt, kan je je kind een paar minuten apart nemen en samen hierover even praten. Een ‘time-in’ is positief voor jullie ouder-kind relatie: het geeft namelijk het gevoel dat jullie een team zijn, in plaats van vijanden. Het hoeft ook niet zozeer om een lange pauze te gaan, slechts vijf minuten kan soms al genoeg zijn. Na deze ‘time-in’ kan je het samen opnieuw proberen.

2. Maak een troostplek

Je hebt helaas niet altijd tijd voor een ‘time-in’. Je zou dan kunnen kiezen voor een ‘troostplek’ waar je kind zelf even kan kalmeren. Deze ruimte hoeft niet groot te zijn. Het is wel belangrijk dat er troostende items in deze omgeving zijn, zoals zachte kussens, boeken of bijvoorbeeld rustig speelgoed. Het doel van een troostplek is dat je kind even tot zichzelf kan komen, zonder het gevoel geïsoleerd of afgewezen te worden.

3. Gebruik positieve alternatieven

Stel je kind is druk aan het springen op jouw mooie bank. Dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Maar probeer geen scene te maken en hem met een time-out te straffen. Probeer daarentegen juist een positief alternatief te geven. Zeg bijvoorbeeld: “Jij zal waarschijnlijk een ontzettend goede springer zijn! Maar volgens mij weet jij stiekem maar al te goed dat je niet op de bank mag springen, dus waarom ga je niet op de vloer verder met springen?”

4. Bied een keuze aan

Probeer je kind zelf keuzes te laten maken om de situatie beter te maken. Laat hem een keuze maken tussen twee of drie acceptabele alternatieven om de situatie aan te pakken. Op die manier help je je kind verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van het opruimen van de rotzooi, het verontschuldigen voor zijn daden of het vervullen van de taak die jij gegeven hebt. Zorg er in ieder geval voor dat je oké bent met iedere keuze die hij maakt. Je kan bijvoorbeeld zeggen: “Je hebt na het eten de afwas niet gedaan, terwijl ik je dat wel had gevraagd. Dus nu kun je de afwas eerst doen en als je klaar bent, kun je de woonkamer stofzuigen of de wc schoonmaken. Jij mag kiezen.”

5. Neem (tijdelijk) privileges af

Logische gevolgen kunnen zorgen voor waardevolle lessen. Als je kind bijvoorbeeld zijn fiets niet in de garage heeft gezet, terwijl je dat wel vroeg, kan je zijn fiets even tijdelijk weghalen. En als je kind weigert om zijn Playstation uit te zetten, kun je gamen op de Playstation een dag verbieden. Zorg er wel voor dat je niet al te lang de privileges wegneemt. Meestal is 24 uur wel lang genoeg voor kinderen om te leren van hun fouten.

6. Laat je kind het opnieuw doen

Als het ongewenste gedrag van je kind niet bijzonder ernstig is, kan je er ook een leerzaam moment van maken door hem het opnieuw te laten doen. Als je hem bijvoorbeeld voor het eten roept en hij racet als een gek naar de keuken – ondertussen springt hij ook nog even over de salontafel – kan je hem het opnieuw laten doen. Maak hem duidelijk dat hij dit keer gewoon, lopend, naar de keuken komt. Maar ook als hij bazig, ongeduldig, veeleisend of hyperactief is kan ‘het opnieuw doen’ hem helpen bij het oefenen van zelfdiscipline.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.