Gina Koninkx
Gina Koninkx Mentale gezondheid 23 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

To do or not to do? Een time-out gebruiken als straf voor je kind

Laten we voorop stellen: de meningen over een time-out zijn verdeeld. Sommige ouders vinden het een gepaste straf als een kind ongehoorzaam is geweest, andere opvoeders gaan er liever niet mee aan de haal. Wat vinden experts er nou eigenlijk van?

Iedereen voedt kinderen op zijn of haar eigen manier op, logisch. Het is makkelijk om een ander te veroordelen op dat vlak maar wij mommies weten allemaal hoe zwaar deze taak is en dat iedereen daar nou eenmaal andere ideeën over heeft.

Time-out: wel of geen goed idee?

Hoewel veel ouders een time-out gebruiken bij hun kids als ze niet willen luisteren, staat toch niet iedereen achter dit idee. Bonnie Compton is ouderschapscoach en legt uit dat sommige kinderen een gevoel van isolatie ervaren tijdens een time-out. Dat kan emotionele schade aanrichten.

Op het moment dat je een kind een time-out geeft gaat dat meestal gepaard met alleen zijn. Veel ouders laten in zo’n geval hun zoon of dochter enige tijd op de trap zitten of in de gang staan. Het kind krijgt de tijd om na te denken.

Gevoel van afwijzing

Volgens Bonnie kan het zo zijn dat kinderen een time-out ervaren als een afwijzing. Als je ze als ouder naar hun kamer stuurt, krijgen ze het gevoel dat hun ouders niet bij ze willen zijn op het moment dat ze zich niet goed hebben gedragen.

De tijd van de time-out kun je daarom wellicht beter besteden aan het oplossen van het probleem. Ga naast of tegenover je kind zitten (op dezelfde ooghoogte) en praat over wat er zojuist is gebeurd. Hoe je zoiets aanpakt lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.