Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Hobby en sport 27 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

6 redenen waarom crossfit met je kinderen het beste voornemen is voor 2020!

Of je nou houdt van sporten of juist niet; iedereen heeft inmiddels wel van de nieuwe fitnesstrend ‘crossfit’ gehoord. Wat is crossfit precies? En waarom is het juist zo geschikt voor kinderen?

We leggen het uit en geven je 6 redenen waarom crossfitten met je kinderen het leukste voornemen voor 2020 is!

Wat is crossfit?

Crossfit is een trainingsmethode die sinds 2000 snel groeit in aantal deelnemers. Het is een vorm van fitness die atletiek, gewichtheffen en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Tijdens de training wissel je veel verschillende oefeningen af in een hoog tempo. De tijd van verveeld voor je uit staren op de crosstrainer is voorbij!

In sportscholen waar aan crossfit wordt gedaan, wordt er elke dag een trainingsschema samengesteld. Deze wordt de ‘workout of the day’ genoemd, ofwel de ‘WOD’. Dit schema kan bestaan uit de volgende oefeningen, maar beperkt zich daar zeker niet tot:

  • squatten
  • pull-ups
  • benchpress
  • kettlebell
  • roeien
  • burpees
  • roeien
  • hardlopen

Voorafgaand aan je crossfit-avontuur kan je je gewicht, spier- en vetpercentage door laten meten. Je zal zien dat de cijfers na een aantal trainingen behoorlijk afnemen, maar dat je conditie juist groeit!

Maar wat maakt crossfit dan zo geschikt voor kinderen? We zetten 6 belangrijke redenen onder elkaar:

1. Kameraadschap

Het grote voordeel van crossfit is dat je het nooit alleen doet. Soms is het moeilijk om jezelf te motiveren als je alleen gaat sporten, maar bij crossfit heb je daar je vrienden voor! Het is bij crossfit de regel dat iedereen elkaar motiveert en aanmoedigt. Zo wordt er standaard geapplaudisseerd voor de personen die als laatste hun oefening afronden. Dit is heel erg belangrijk voor kinderen. Je werkt aan je individuele gezondheid en conditie, maar er worden echte vriendschappen gesmeed en kinderen leren om elkaar te helpen als dat nodig is.

2. Betere schoolprestaties

Door te gaan crossfitten krijgen kinderen niet alleen een fysieke training voor de kiezen, maar worden ze ook mentaal getraind. Denk aan doorzettingsvermogen en discipline. Ontzettend belangrijke eigenschappen die aan bod komen in de sportschool, en kunnen leiden tot betere schoolprestaties.

3. Fysieke voordelen

Kinderen worden simpelweg sterker en kunnen hun energie op een zeer positieve manier kwijt. Door de variatie van crossfit komen ze er sneller achter wat ze echt leuk vinden. Zo kan al uit een paar lessen blijken of jouw kind misschien meer plezier beleeft aan de aspecten van atletiek, of juist sterk is en meer krachtoefeningen wil doen.

4. Meer zelfvertrouwen

Als kinderen zien dat ze door oefening steeds beter worden in een bepaalde sport, geeft dat ontzettend veel zelfvertrouwen. Ze krijgen een betere conditie en zullen sterker worden. Dat geeft zelfvertrouwen in de sportschool, maar ook daarbuiten!

5. Een gezondere levensstijl

Kinderen leren door crossfit dat hun lichaam de belangrijkste machine is die ze ooit tot hun beschikking hebben. Ze leren voor deze machine te zorgen, en er op een goede manier het meeste uit te halen. Crossfit vereist een gezonde levensstijl, met de juiste voeding en genoeg rust. Door al op jonge leeftijd hun lichamelijke gezondheid een prioriteit te maken, zullen veel van de kinderen dit hun hele leven een prioriteit houden.

Crossfit voor elke leeftijd

Uiteraard zullen de trainingen voor kinderen van 4 en 12 behoorlijk verschillen, maar crossfit is in principe mogelijk voor alle leeftijden.
Het is wel belangrijk dat kinderen instructies op kunnen volgen, snappen wat ze doen en zindelijk zijn. Daarom is crossfitten voor kinderen jonger dan 4 niet verstandig.

De allerkleinsten zullen beginnen in een groepsles waarbij er veel gespeeld wordt. Denk aan balspelletjes, tikkertje, estafettes en samenwerking.
Als kinderen ouder worden, zullen er meer gerichte oefeningen worden geïntroduceerd, zoals het werken met gewichten en verschillende spiergroepen.

Er zijn ook genoeg sportscholen waar je samen met je kind kan crossfitten.
Doe het samen, of doe het apart; met crossfit haal je het meeste uit je lichaam én geest!

Is crossfit iets voor jouw kind?

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.