Laura Saija
Laura Saija Ouderschap 6 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Anneloes (42): ‘Mijn zoon van 15 heeft een bijbaan om bij te dragen aan de boodschappen’

Als alleenstaande moeder heeft Anneloes het niet altijd makkelijk gehad, vooral financieel niet. Vooral de afgelopen jaren zijn haar kosten erg hoog geworden. Met twee tieners in huis, houdt ze haar hoofd nauwelijks boven water. “Hij moet leren dat je moet werken voor je geld en dat niets je gegeven wordt”, vertelt ze aan J/M Ouders.

“Mijn zoon Tim is 15 en mijn dochter Rosalie is 14. Beiden zitten ze behoorlijk in de puberteit en kunnen ze zo de hele dag door eten. Een aantal jaren geleden was ik hooguit 300 euro per maand kwijt aan boodschappen voor ons drieën, maar dat is nu wel anders.

Boodschappen doen

Dit jaar geef ik gemiddeld 600 euro per maand uit aan boodschappen. De kinderen eten gewoon twee keer zo veel en daarnaast zijn de prijzen in de supermarkt enorm gestegen. Als alleenstaande ouder heb ik het nooit breed gehad, maar ik wist echt niet meer hoe ik me dit moest veroorloven. Ik werk als zorgverlener in het ziekenhuis en heb echt geen slecht salaris, maar een vetpot is het niet.

Ik begon hardop opties te overwegen, samen met de kinderen. Ik wilde hen niets ontzeggen dus zij konden hoe dan ook blijven sporten en ook hun maandelijkse kleedgeld zou ik storten. Zelf had ik wel een paar activiteiten die geen primaire levensbehoefte waren.

Bijdragen

Ik kon bijvoorbeeld mijn sportschool abonnement opzeggen en niet meer naar mijn schildercursus gaan. Dat laatste vond ik moeilijk, ik deed dit namelijk al jaren en dit was echt mijn passie. Eigenlijk kwam Tim op dat moment zelf met het plan om een bijbaan te zoeken en bij te dragen aan de boodschappen.

Zo gezegd, zo gedaan. Tim ging aan de slag als vakkenvuller bij de supermarkt voor ongeveer acht uur per week. Ik was ontzettend trots op hem, om hem aan het werk te zien bij de supermarkt. We hebben afgesproken dat hij de helft van zijn loon aan mij geeft voor boodschappen en de andere helft mocht hij zelf besteden.

Juiste werkhouding

Het is een kleine bijdrage maar alle kleine beetjes helpen en daarnaast denk ik dat het goed voor zijn ontwikkeling is. Hij moet leren dat je moet werken voor je geld en dat niets je gegeven wordt. Met de juiste werkhouding bereik je, volgens mij, een hoop meer in het leven.

Toen Tim zijn eerste salaris kreeg, heeft hij netjes de helft naar mij overgemaakt voor de boodschappen. De rest heeft hij zelf gehouden. Hij was ontzettend trots op zijn eigen verdiende centjes. Hij wil sparen voor een scooter en probeert het geld dat hij verdient voorlopig dus niet uit te geven.

Steentje bijdragen

Volgend jaar wil Rosalie ook beginnen als vakkenvuller bij de supermarkt. Ook zij zal dan een bijdrage leveren aan de boodschappenpot. Ik ben heel trots op mijn kinderen, dat ze op hun eigen manier een steentje bij willen dragen.”

Janna (34): ‘Toen de wasmachine kapot ging, konden we geen boodschappen meer doen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.