Maartje Scheffer
Maartje Scheffer School 14 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Bijlessen voor je kind in de zomervakantie: zielig of niet?

Een kind dat een achterstand heeft opgelopen het afgelopen schooljaar kan wellicht bijlessen goed gebruiken. Of misschien wil je graag dat je kind wat extra’s leert over zijn bijzondere interesse, door middel van extra lessen. Dan kan je als ouder denken over bijlessen of extracurriculaire lessen in de zomervakantie.

Maar zit een kind wel te wachten op bijlessen in de zomervakantie? Niet altijd, en het is ook niet altijd het beste voor je kind. In sommige gevallen kan het wél een goed idee zijn.

Bijlessen in de zomervakantie, wel of niet doen?

Vakantie hoort natuurlijk een feest te zijn voor kinderen: eindelijk aan andere dingen denken dan aan school. Maar heeft je kind teleurstellende resultaten behaald dit schooljaar, en maak je je zorgen? Bijlessen kunnen dan een oplossing bieden.

Vraag jezelf wel eerst af waarom je dit precies wilt voor je kind.Wil je het omdat je kind het écht nodig heeft, of wil je je kind beter maken dan de rest van zijn leeftijdsgenoten? In dat laatste geval is het beter geen bijlessen of extra lessen te nemen in de zomervakantie. Als je denkt dat het de leerstress zal verminderen van je kind, kan het wel een goed idee zijn.

Dit moet je overwegen voor bijlessen in de zomer

De volgende zaken kun je overwegen wanneer je eraan denkt je kind op bijles te doen in de zomervakantie, volgens Sandra:

  • Kinderen leren niet alleen door schoolwerk: het is een mythe dat kinderen het meeste leren op school. Natuurlijk zijn cognitieve vaardigheden belangrijk, maar sociale ervaringen en creatieve ervaringen in de buitenwereld zijn net zo belangrijk! En de zomervakantie is juist een goed moment om die ervaringen op te doen. Je kind zich dan óók laten storten op schoolwerk kan een vergissing zijn, als je kind het niet echt nodig heeft.
  • Maximaal een week: heeft je kind toch echt bijles nodig in de zomervakantie, houd het dan bij maximaal één week aan bijlessen. Zo heeft je kind nog genoeg tijd om écht vakantie te hebben en nergens anders aan te denken, wat hij ook heeft verdiend.
  • Alleen als het de leerstress wegneemt: zullen de bijlessen de leerstress van komend schooljaar laten afnemen? Is het antwoord ja, dan heeft je kind er baat bij. Maakt het waarschijnlijk geen verschil? Houd dan de zomer zomervakantie.
  • Thuis of instituut: stuur je je kind naar bijles bij een instituut of zomerkamp, of krijgen ze thuis bijles? Als je kind buiten de deur op bijles gaat, is het al helemaal belangrijk om een groot deel échte vakantie over te houden voor je kind. Je kind zou niet het gevoel moeten hebben de zomervakantie over te slaan.
  • Interesses en extra lessen: merk je dat je kind zelf behoefte heeft aan extra lessen over bijvoorbeeld technologie, schilderen of een boekenclub? Waarom ook niet! Als je kind zelf aangeeft dit leuk te vinden en je ziet dat de verdieping je kind goed zal doen, zullen extracurriculaire lessen een aanwinst zijn voor de ontwikkeling van je kind. En als je kind het leuk vindt, zal hij het niet zien als ‘school’ maar een activiteit of hobby.

Zo praat je met je kind over slechte cijfers op school

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NU.nl

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.