Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 8 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Is mijn kind bijziend? Alles wat je wil weten over de ogen van je kind

Het onderwijs wordt steeds intensiever, kinderen komen minder vaak buiten en zitten steeds vaker naar schermen te kijken. Dat alles kan leiden tot bijziendheid. Wij vertellen je er alles over.

Bijziendheid komt bij zowel kinderen als volwassenen voor, maar het kan wat risico’s met zich meebrengen als je kind er last van heeft. Wat is bijziendheid precies en hoe kun je het voorkomen?

Bijziendheid: wat is het?

Als je kind last heeft van bijziendheid, heeft hij moeite om dingen op afstand scherp te zien. Het zal vooral problemen geven bij tv-kijken of op het schoolbord kijken. Dit kan verholpen worden door je kind een min-bril of min-contactlenzen te laten dragen. Als je kind bijziend is, komen de lichtstralen al voor het netvlies samen. Bij normale ogen vallen de lichtstralen precies samen op het netvlies.

Hoe ontstaat bijziendheid?

Er zijn twee oorzaken waardoor bijziendheid kan gebeuren: het oog is te lang, of het hoornvlies of de ooglens is te bol. Daarnaast zijn er eigenlijk meerdere soorten bijziendheid: zo wordt een klein percentage van de kinderen geboren met congenitale myopie. Wat vaker voorkomt is bijziendheid die zich later in de kinderjaren ontwikkelt, dat heet juveniele myopie. De afwijking bij juveniele myopie wordt vaak niet hoger dan -5, bij congenitale myopie is het van belang om in de gaten te houden of de ogen niet verder achteruitgaan.

Er zijn enkele risicofactoren voor juveniele myopie, denk aan erfelijkheid, veel binnen zijn, veel dichtbij kijken (ook op een schermpje) en vroeggeboorte.

Als je kind -6 of meer heeft, is er sprake van hoog bijziendheid. Kinderen die hoog bijziend zijn, hebben een grote kans om op latere leeftijd slechtziend te worden. Als je kind een heel klein gezichtsveld heeft, of een scherpte van maximaal 30 procent, is er sprake van slechtziend. Aan slechtziendheid kun je, in tegenstelling tot bijziendheid, weinig doen.

Zo voorkom je bijziendheid

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat het gebruik van tablets of andere schermen kan leiden tot meer bijziendheid bij kinderen. Daarnaast hebben kinderen die niet veel buiten komen ook meer kans op bijziendheid. Deze tips kunnen ervoor zorgen dat bijziendheid wordt voorkomen;

1. 20-20-2-methode

Deze methode houdt in, dat wanneer je kind 20 minuten op een scherm heeft gekeken, even pauze moet nemen door 20 seconden ver weg te kijken. Deze methode kun je toepassen op jongeren tot 20 jaar oud, omdat de ogen dan nog in ontwikkeling zijn.

2. Elke dag minstens twee uur naar buiten

Bij de 20-20-2-methode hoort ook dat je kind elke dag minstens 2 uur buiten moet zijn, inclusief pauzes en bijvoorbeeld een wandeling of fietsen van en naar school. Buitenspelen kan bijziendheid voorkomen, het heeft alles te maken met de lichtintensiteit. Zo’n vijftien uur buitenspelen per week kan al helpen om bijziendheid tegen te gaan, en dat komt neer op zo’n 2 uur per dag.

3. Dertig centimeter afstand

Is je kind dol op het lezen van boeken? Zorg er dan voor dat het boek minstens op 30 centimeter afstand van hem is. Het is ook belangrijk dat je kind niet in het donker leest (wat het ook makkelijker maakt om van deze afstand te lezen).

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.