Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 8 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Vitaminetekort bij je kind: dit zijn de symptomen 

Heb je het idee dat je kind een vitaminetekort heeft? Dat kan. Veel kinderen hebben namelijk een tekort aan vitamines zonder dat je het weet. Dit vitaminetekort kan zich in diverse klachten uiten. Benieuwd welke klachten dit zijn? Hieronder hebben we de bekendste symptomen op een rijtje gezet.

Wanneer je kind een vitaminetekort heeft dan heeft het lichaam een gebrek aan bepaalde essentieel voedingsstoffen en vitamines. Hierdoor functioneert het lichaam niet goed.

Symptomen van vitaminetekort bij je kind

De volgende acht symptomen kunnen voorkomen als je kind een vitaminetekort heeft.

Vermoeidheid

Is je kind vaak moe, ook al slaapt het goed? Dan kan dit een teken zijn van een vitaminetekort. Kijk het even aan maar als de vermoeidheid blijft of erger wordt is het raadzaam de huisarts te bezoeken en een bloedtest aan te vragen.

Hoofdpijn

Het hebben van hoofdpijn kan erg vervelend zijn. Klaagt je kind herhaaldelijk over hoofdpijn, dan kan dit wijzen op een tekort aan vitaminen.

Gebrek aan eetlust

Wanneer je kind een gebrek aan eetlust heeft dan kan dit diverse redenen hebben. Probeer je kind zo gevarieerd mogelijk te laten eten. Door een gebrek aan eetlust kan je kind een vitaminetekort krijgen en een groei- en ontwikkelingsachterstand oplopen. Een gesprek met de huisarts en een bloedonderzoek maken wellicht duidelijkheid wat het gebrek aan eetlust veroorzaakt.

Geïrriteerdheid

Natuurlijk zijn kinderen in bepaalde fases van hun leven vaker geïrriteerd dan anders, maar wanneer dit heel vaak het geval is, dan kan dit ook met een tekort aan vitamines te maken hebben.

Gek gevoel in ledematen

Wanneer je kind klaagt over een prikkelend, tintelend of branderig gevoel in armen of benen, dan is het slim om bij de huisarts aan de bel te trekken. Er kan een verlaagde spierspanning of juist kramp in de spieren optreden wanneer er van een bepaalde vitamine een tekort is ontstaan.

Concentratie- en geheugenproblemen

Een concentratieprobleem hoeft niet direct op een vitaminetekort te wijzen, maar in combinatie met geheugenproblemen is het wel slim om dit met de huisarts te bespreken. Een (jong) kind met geheugenproblemen is niet normaal en er moet dan ook onderzocht worden wat de klachten precies veroorzaakt.

Veranderingen in persoonlijkheid

Heeft bij je kind de afgelopen tijd een verandering in gedrag plaatsgevonden? Is het bijvoorbeeld in plaats van vrolijk erg somber geworden? Dan is het wellicht tijd voor een bloedtest. Deze gedragsverandering kan namelijk duiden op een tekort aan bepaalde vitamines.

Buikklachten

Als je kind veel moet overgeven, diarree of andere darmklachten heeft kan dit naast een voorbijgaand virus ook te maken hebben met een tekort aan bepaalde vitamines.

Meerdere symptomen?

Wanneer je kind last heeft van meerdere symptomen tegelijk, dan ook is er een kans dat dit veroorzaakt wordt door een tekort aan bepaalde vitamines. Ga niet zelf dokteren, maar maak een afspraak bij de huisarts en vraag een bloedonderzoek aan. Hierna weet je of de symptomen inderdaad wijzen op een vitaminetekort of dat er wat anders aan de hand is. Een tekort aan vitamines kan vaak simpel verholpen worden in de vorm van vitaminesupplementen. Later kan een vervolgonderzoek worden gedaan om te kijken of het tekort verholpen is.

6x tips zo ga je om met hoofdpijn of migraine bij je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.