Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 29 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

6x tips zo ga je om met hoofdpijn of migraine bij je kind

Wanneer je kind ergens last van heeft, ben je bereid om zo een beetje alles te doen om ervoor te zorgen dat je kind zich beter voelt. Maar met hoofdpijn is het soms echt gissen wat wel helpt en niet. Dit zijn zes handige tips voor als je kind last heeft van hoofdpijn.

Hoofdpijn bij je kind

Uit eeen onderzoek in The Journal of Child Neorology is gebleken dat 17 procent van kinderen last heeft van ernstige of frequente hoofdpijn. De studie onderzocht kinderen tussen de 4 en 18 jaar, dus het verschijnsel is ook iets wat bij jongere kinderen kan voorkomen. Waar hoofdpijn precies vandaan komt is niet duidelijk. Verstijfde spieren en uitgezette bloedvaatjes kunnen dit veroorzaken volgens het Stanford Children’s Hospital. Ook veranderingen in het zenuwstelsel kunnen pijn veroorzaken.

Zorg ervoor dat je kind gehydrateerd blijft

Zorg ervoor dat je kind genoeg water drinkt, vooral met warm weer. Het is namelijk zo dat dehydratatie ook kan zorgen voor hoofdpijn.

Bied je kind een snack aan

Net als genoeg drinken is genoeg eten ook erg belangrijk. Kijk of je kind zin heeft in een gezonde snack. Groentes die veel water bevatten – denk bijvoorbeeld aan komkommer – zijn lekkere gezonde snacks en ze hydrateren, dit kan helpen.

Tot rust komen in een donkere kamer

Zelfs gedimd licht kan als een marteling voelen wanneer je last hebt van hoofdpijn. Laat je kind daarom lekker relaxen in een donkere kamer.

Probeer medicijnen van de drogist

Milde medicatie of pijnstillers die gewoon te koop zijn in de drogisterij, kunnen ook goed helpen volgens The American Migraine Foundation. Check uiteraard wel altijd even bij de dokter of de medicijnen geschikt zijn voor kinderen. Bij de huisarts kun je altijd terecht om advies te vragen.

Supplementen kunnen helpen

Supplementen zoals magnesium en vitamine B2 kunnen ook helpen hoofdpijn tegen te gaan en te voorkomen. Vraag wel altijd even bij de huisarts of apotheek na of dit nodig is en welke supplementen en dosis genoeg zijn.

Vraag advies aan de dokter

Twijfel niet om naar de de dokter te gaan als je kind wel heel vaak last heeft van hevige hoofdpijn. Een goede tip is om dan zelf alvast uit te zoeken wat de triggers voor je kind zijn hoofdpijn kunnen zijn. Of even een dagboekje bij te houden van wanneer je kind last heeft van hoofdpijn. Zo krijgt de huisarts iets meer zicht in de situatie van dag.

Heeft je kind veel hoofdpijn? Hierdoor kan het komen en dit kun je eraan doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.