Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 28 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Nikki (38): ‘Het co-ouderschap is heerlijk, eindelijk heb ik mijn eigen leven terug’

Nikki en haar ex-man kozen na de scheiding voor co-ouderschap. Dochter Nina was op dat moment 8 jaar en zoon Stef was 10. De ene week verbleven de kinderen bij Nikki en de andere week bij hun vader. “Opeens heb ik enorm veel tijd voor mezelf, iets wat ik jaren niet heb gehad”, vertelt Nikki aan J/M Ouders.

“In het begin zag ik er enorm tegenop, het was één van de redenen dat ik een scheiding zo lang uitgesteld had. Hoe kon ik een week zonder mijn kinderen?

Co-ouderschap

Ik zal ook zal niet ontkennen dat het in het begin zwaar was. Het huis voelde ontzettend leeg in de weken dat de kinderen er niet waren. Ik wist haast niet wat ik met mezelf aan moest op deze lege dagen.

Na een tijdje realiseerde ik me wel dat mijn leven in zijn geheel veranderd was. We waren niet meer dat complete gezin, alles was nu anders. Na een aantal maanden begon ik zelfs de voordelen te zien van de nieuwe situatie.

Tijd voor mezelf

Nu ben ik helemaal gewend aan het nieuwe ritme. Opeens heb ik enorm veel tijd voor mezelf, iets wat ik jaren niet heb gehad. Ik kan met vriendinnen afspreken, hobby’s oppakken en zelfs compleet ontspannen en niks doen. Het voelt alsof ik mijn leven weer terug heb.

Als de kinderen bij mij zijn, ben ik er helemaal voor ze. Ik vind het heerlijk om tijd met ze door te brengen en leuke dingen met ze te doen. Als ze daarna weer bij hun vader zijn, kan ik echt ontspannen. Ik hoef me geen zorgen te maken over de kinderen, ik kan gewoon even helemaal focussen op mezelf.

Relaxter

Ik ben nu veel geduldiger en relaxter als mijn kinderen bij mij zijn. Ik heb meer energie om leuke dingen met ze te doen en ik ben echt aanwezig als we samen zijn. Vroeger was ik soms te gestrest om echt te genieten van de tijd met mijn kinderen, maar nu waardeer ik alles veel meer.

Het komt niet alleen door het co-ouderschap. Ik denk dat ik met mijn ex-man geen goede rolverdeling had, waardoor bijna alles op mijn dak terechtkwam. Ik deed alles in het huishouden, ik kookte bijna alle dagen, ik regelde alles omtrent school en daarnaast werkte ik ook nog parttime.

Nooit tijd

Mijn man werkte fulltime en daarom kwamen al deze ‘taakjes’ bij mij te liggen. Hierdoor had ik eigenlijk nooit vrije tijd om met mijn vriendinnen af te spreken en hobby’s had ik al jaren niet meer. Het enige wat ik voor mezelf deed, was eens per week sporten.

Nu ik erop terugkijk zie ik in dat de scheiding en het co-ouderschap mijn leven op alle vlakken positief hebben beïnvloed. Had ik het maar eerder gedaan.”

Handig om te weten: wat zijn de regels van co-ouderschap?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.