Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 20 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Birdnesting na een scheiding: wat is dat eigenlijk?

Van co-ouderschap na een scheiding heb je waarschijnlijk weleens gehoord. Maar er is nu ook een modernere versie waarbij de zorg eerlijk verdeeld wordt. Een vorm die je tegenwoordig steeds vaker ziet, is birdnesting. Maar wat houdt dit precies in? En wat zijn de voor- en nadelen?

Als je gaat scheiden en minderjarige kinderen hebt, moet je samen afspraken maken over de omgangsregeling. Een bekende vorm is de bezoekregeling waarbij meestal de vader om de week een weekend de kinderen heeft. En een andere is het co-ouderschap, maar er zijn nog meer opties.

Wat is birdnesting?

Birdnesting is dus een bepaalde omgangsregeling na een scheiding. Hieronder lees je wat het precies inhoudt.

Steeds weer inpakken

Bij een bezoekregeling of co-ouderschap is het kind degene die steeds van de ene woning naar de andere woning gaat. Het kan natuurlijk voordelen hebben: twee huizen, twee slaapkamers, dubbel zo veel spulletjes. Maar steeds weer je tas moeten pakken met kleding, school- of sportspullen als je net weer gewend bent aan het plekje waar je bent, kan lastig zijn en misschien ook wel erg moeilijk om aan te wennen.

Op het nest blijven

Tegenwoordig zie je steeds vaker een nieuwe omgangsregeling: birdnesting. Veel ouders zien in dat het niet prettig is voor een kind om steeds weer zijn boeltje te moeten pakken en naar de andere ouder te moeten vertrekken. Maar bij birdnesting gaat dit anders: het kind blijft in zijn eigen ouderlijk huis en de ouders zijn degenen die elkaar afwisselen. De ouders kiezen immers voor de scheiding, dus waarom zouden zij dan niet een nieuw huis zoeken, naast het ouderlijk huis waar het kind blijft?

4x praktische tips voor succesvol co-ouderschap

Voor- en nadelen van birdnesting

Het klinkt dus ideaal voor een kind, gewoon lekker in het eigen oude vertrouwde huis blijven. Maar het zijn de ouders die in de praktijk tegen met name praktische zaken aanlopen. Zoals: wie zorgt voor de boodschappen of hoe verdelen we de huishoudelijke taken? Wat ook belangrijk is: is het financieel op te brengen om twee, en meestal zelfs drie woningen te hebben?

Want als gescheiden koppel deel je liever ook niet een appartement samen, ook al wissel je elkaar af en verblijf je er niet tegelijk. Het is dan een tweede huis van jullie samen en dat is nou juist waar je vanaf wilde toen je besloot te gaan scheiden. Ook zal een eventuele – nieuwe – partner er niet op zitten te wachten steeds heen en weer te moeten.

Birdnesting zal alleen een goede oplossing zijn als je samen goed afspraken kunt maken over de praktische zaken en er financieel allebei een eigen plekje op na kan houden. De afspraken die je maakt moeten realistisch en haalbaar zijn, je moet je flexibel op kunnen stellen naar je ex en altijd goed met elkaar kunnen communiceren.

Tijdelijke oplossing

Doordat er veel nadelen aan zitten, zie je birdnesting ook vaak als tijdelijke oplossing. Als een soort tussenfase, voordat één van de ouders definitief in een nieuw huis gaat wonen en de kinderen alsnog door een bezoekregeling of co-ouderschap heen en weer zullen gaan.

Dus of birdnesting een succes kan zijn, verschilt per gezin. Het hangt niet zozeer af van het feit dat het voor het kind zo goed is in zijn ouderlijk huis te blijven, maar van de ouders. Of ze open met elkaar kunnen blijven communiceren en dat zij degenen zijn die bereid zijn om steeds heen en weer te verhuizen.

4x praktische tips voor succesvol co-ouderschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.