Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 19 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Blijf ik brood smeren voor mijn zoon (13) of moet hij dat zelf doen?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Sanne (41) haar dilemma voor: “Het is maar een klein dilemma, maar toch… Aan de ene kant vind ik dat mijn zoon van dertien nu zelf zijn brood kan smeren voor school, aan de andere kant blijf ik het voor hem doen zodat ik zeker weet dat hij eten mee heeft. Ga ik hiermee door of niet?”

“Jarenlang heb ik de broodtrommels van mijn zoon gevuld. Iedere ochtend weer, en met liefde hoor! Maar nu hij dertien is en op de middelbare school zit, doe ik dit niet meer dagelijks. Ten eerste niet omdat ik vaak niet weet of hij wel of niet op school eet. Soms begint hij pas later en soms is hij alweer vroeg uit. Het is dan ook al een paar keer voorgekomen dat ik voor niets broodjes gesmeerd had. En ik vind het zonde om dat weg te moeten gooien.

Wanneer we elkaar in de ochtend treffen, dan vraag ik hem of ik broodjes voor hem kan smeren. Meestal krijg ik daar een bevestigend antwoord op en zijn trommel komt dan ook leeg weer mee naar huis. Maar zelf zijn brood smeren, dat doet hij dus niet. Als ik dus in de ochtend niet heb gevraagd om het voor hem te doen en hij moet wel brood mee naar school, dan neemt hij dus niks mee, zo bleek tijdens een gesprek dat ik laatst met hem had. Ik vroeg hem waarom hij dan geen brood smeert van tevoren. Nou, daar heeft hij dus gewoon geen zin in of geen tijd voor of hij vergeet het.

Als ik zijn lunch niet maak, neemt hij dus niets mee naar school

Op die dagen komt hij super hongerig thuis, want geld om wat te halen vraagt hij ook niet. En bovendien, als hij wel wat zou kopen dan is dat waarschijnlijk iets ongezonds. Dat wil ik dan eigenlijk ook weer niet. Zijn oudere zus smeert wel altijd braaf haar eigen broodjes, maar zij doet dat al heel lang. Ook in de ochtend voor haar ontbijt doet ze dit zelf. Mijn zoon heeft dat nooit gedaan en ik heb altijd met liefde zijn broodjes gesmeerd, maar nu weet ik dus niet waar ik goed aan doe.

Aan de ene kant is hij oud genoeg om zelf zijn broodtrommel in orde te maken voor de dag. Maar als hij liever lui dan moe is en dus gewoon niks meeneemt als hij het zelf moet doen, vind ik dat ook weer niet oké. Ik wil gewoon dat hij gezond eet tussen de middag. Dat heb ik hem ook altijd geleerd. Aan de andere kant wil ik het best voor hem doen, maar dan moet ik wel weten wanneer hij een lunch nodig heeft. Dat verschilt zo erg per dag. Ik vergeet dat zelf dan ook wel eens te vragen de dag ervoor en hij is er dan helemaal niet mee bezig. Of geef ik hem gewoon elke dag wat geld mee, zodat hij iets kan kopen als hij toch honger heeft. En dan maar in de hoop dat het iets gezonds is?

Dilemma: wel of geen broodjes smeren voor de puber

Ik hoop dat andere ouders me hierbij kunnen helpen. Met onze dochter heb ik dit dilemma dus nooit gehad omdat zij sowieso al altijd zelf haar broodjes smeert. Soms ben ik al eerder weg voor mijn werk en kan ik dus niet in de ochtend vragen of ik zijn broodjes moet smeren… Mijn man vindt dat het de verantwoordelijkheid is van onze zoon. Als hij honger heeft, dan leert hij het wel. Maar dat doet me toch een beetje pijn aan mijn moederhart. Hoe pakken andere ouders dit aan?”

Dilemma: ‘Verhuizen we naar de andere kant van het land, terwijl we weten dat onze kinderen dat niet leuk vinden?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.