Redactie
Redactie Mentale gezondheid 19 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

10x positieve eigenschappen van drukke kinderen

Drukke, ongeconcentreerde kinderen vervelend? Juist niet, zegt orthopedagoog Mariëlle Beckers. “Ze zijn een kei in het koffie halen voor de juf en maken van het saaiste feest iets leuks.”

Drukke kinderen

Kinderen die snel zijn afgeleid en zich moeilijk kunnen concentreren, worden vaak druk genoemd. Wij professionals spreken liever van prikkelgevoelige kinderen. Hun ‘drukke’ gedrag ontstaat tenslotte vaak door prikkels uit de omgeving; zoals lawaai, veranderingen of andere afleidingen. Elk kind gaat anders met deze prikkels om. De een sluit zich af en droomt wat weg, de ander wordt letterlijk heel druk en moet ontladen door veel te bewegen.

ADHD of ADD?

Prikkelgevoelige kinderen krijgen tegenwoordig al snel het stempel ADD of ADHD. Het kan zijn dat het inderdaad hoort bij een van deze concentratiestoornissen, maar het hoeft zeker niet. Ook wordt dit gedrag vaak gezien als een gebrek of als iets negatiefs. Onzin! Zogenaamd drukke kinderen hebben juist veel positieve kwaliteiten.

10 positieve eigenschappen van ‘drukke’ kinderen:

  • Kinderen met veel energie willen vooral veel bewegen. Daarom zijn ze een kei in boodschappen doen of koffie halen voor de leerkrachten.
  • Ze zijn vaak heel erg creatief. Ze verzinnen de meest geweldige verhalen en kunnen helemaal opgaan in een spel.
  • Hoe fijn is het als een kind overdag kan wegdromen bij het zien van een vallend blaadje of een vogeltje dat in de vensterbank zit? Sommige mensen hebben daar een cursus mindfulness voor nodig!
  • Doen zonder na te denken heeft zo zijn voordelen: een druk kind loopt niet mee met de massa. En hoe stoer vinden klasgenoten het als hij wel van die hoge duikplank durft te springen.
  • Het empathisch vermogen van ‘drukke kinderen’ is vaak sterk ontwikkeld. Het zijn lieve en betrokken vrienden.
  • Deze kinderen hebben vaak aandacht voor details. Hoe leuk is het als het je kind opvalt dat je iets nieuws aanhebt?
  • Drukke kinderen kunnen als beste een saai feestje op gang brengen. Als niemand durft te dansen staan zij al vanaf de eerste klanken op de dansvloer (zie ook 1, 2, 3 en 4);
  • Hun goede gevoel voor humor zorgt ervoor dat ze zelfs kunnen lachen om de flauwe grapjes van de conciërge (zie ook punt 5);
  • Is er een probleem? Zij bedenken een oplossing. Misschien niet altijd de meest handige, maar, ze doen tenminste iets.
  • De kat is op zondagochtend ontzettend blij met het hoge energielevel en de verminderde slaapbehoefte van jouw kind. Is er in elk geval iemand die haar voor 10:00 aandacht geeft.

Marielle Beckers (40) is orthopedagoog. Ze is samen met psycholoog Sonja Borgsteede eigenaar van Buro Bloei en heeft 4 dochters en 3 zonen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Ze schrijft voor JMOuders.nl over onderwerpen die ze tegenkomt in haar adviespraktijk voor kinderen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.