Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 27 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Heb ik nog iets te zeggen over de opleiding die mijn zoon wil volgen?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Anke (45) haar dilemma voor: “Mijn zoon kan met zijn diploma naar de universiteit, maar hij gaat liever een opleiding tot timmerman volgen. Heb ik hier nog iets over te zeggen?”

Anke: “Leren gaat mijn zoon (17) altijd al goed af. Toen hij ongeveer vier jaar was kende hij alle automerken uit zijn hoofd en ook op de basisschool kwam zijn vermogen tot leren tot uiting. Fluitend ging hij door zijn schoolperiode heen en aan het einde van groep acht kreeg hij dan ook een vwo-advies. Hij genoot echt van het leren en zat regelmatig met zijn neus in de boeken.

Daarnaast had hij ook een leuke hobby: hij maakte graag van alles met hout. Dat begon toen hij klein was met een houten hutje in het bos achter ons huis. Later verplaatste hij dat huisje naar een boom en timmerde hij een boomhut in elkaar. Dagelijks waren hij en zijn vrienden in de boomhut te vinden, het zat echt goed in elkaar. Toen hij ouder werd, was de boomhut een beetje klein geworden voor hem. Hij besloot er een houten huis onder te maken, met een trap naar de boomhut.

Liever timmerman dan de universiteit

Van zijn zakgeld kocht hij hout en alle andere dingen die hij nodig had voor het huis. In no time stond er een geweldige mancave onder de boomhut. Zijn vrienden waren door het dolle en met z’n allen hebben ze het houten huis ingericht om er te kunnen chillen. Hij is dus al sinds we ons kunnen herinneren bezig met bouwen, hout en timmeren. Het kwam dan ook niet geheel als een verrassing toen hij even geleden thuiskwam met de voorzichtige mededeling dat hij liever de opleiding tot timmerman wilde volgen.

We begrijpen hem, maar we vinden het ook zonde. Met zijn vwo-diploma kan hij naar de universiteit, hij kan elke opleiding volgen die hij wil en daarmee alle kanten op. Maar het liefst volgt hij zijn hart en zijn passie en wordt hij timmerman. En daar valt natuurlijk ook veel voor te zeggen. Zelf legt hij het uit als iets wat naar hem roept. Het vak timmerman ‘roept’ hem en hij wil geen universitaire opleiding volgen en weer jarenlang in de boeken zitten, maar met zijn handen werken. Wij hebben voorgesteld dat hij toch een opleiding op de universiteit gaat proberen en dan daarnaast blijft werken aan zijn passie.

Dilemma: kan ik iets zeggen over de keuze van de opleiding van mijn zoon?

Alleen denken we dat hij zijn keuze al gemaakt heeft. En we zitten nu dus met een dilemma: hebben wij daar nog iets over te zeggen? Handig om te weten is dat wij zijn opleiding gaan betalen en we dus ook wel vinden dat we erachter moeten staan. Dat ik met een dilemma zit, betekent natuurlijk al dat ik er niet achter sta als hij de opleiding tot timmerman gaat volgen. Kan ik tegen hem zeggen dat hij toch eerst, zeg een jaar, een universitaire opleiding moet volgen van ons? Al is het alleen maar om te kijken of het hem echt niet bevalt?”

Dilemma: ‘Dochter wil haar lange rode haren afknippen én verven, ik moet huilen bij de gedachte’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.