Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 18 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Dochter wil haar lange rode haren afknippen én verven, ik moet huilen bij de gedachte’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Fleur (44) haar dilemma voor: “Jarenlang hebben we gespaard voor het lange rode haar van onze dochter. Nu wil ze haar haren afknippen én verven. Kan ik dit tegenhouden?”

Fleur: “Onze dochter werd geboren met slechts een plukje haar bovenop haar hoofdje. Feloranje was het. Naarmate ze ouder werd, groeide het plukje uit tot een prachtige volle bos donkeroranje haar. Er zit een slag in en ze heeft veel haar, dus daar trok ze nogal wat bekijks mee. Op de basisschool werd ze altijd omschreven als ‘dat meisje met het lange rode haar’ en iedereen wist dan meteen wie bedoeld werd. Ze is nu veertien en het is in al die jaren maar een paar keer geknipt. Altijd alleen de puntjes om het zo lang mogelijk te laten groeien.

Ze heeft nu dus enorm mooi lang haar en nog steeds is het vol. Het is echt prachtig en mede door dat lange rode haar is ze regelmatig gevraagd om model te staan voor kledingmerken en speelgoedmerken. Je kunt dus wel stellen dat haar haren echt bij haar horen. Maar nu heeft ze laatst aan mij gevraagd wat ik ervan zou vinden als ze haar haren korter laat knippen. Daar schrok ik echt wel even van. Want ook al is het maar haar en groeit het weer aan: het lijkt me zo zonde als ze dat af laat knippen. Toch heeft ze het er al langere tijd over. Ze vindt het nu maar saai en ze wil het een heel stuk korter. Het is nu ongeveer tot op haar billen en ze wil het liefste haar tot net over haar schouders. Eigenlijk is dat zoals al haar vriendinnen het hebben. Precies dat wat ik dus weer saai vind… Maar heb ik het recht om haar te tegen te houden haar haren af te laten knippen?

Haar lange rode haren afknippen en doneren

Ze heeft er wel heel goed over nagedacht, want ze kwam zelf met het idee om haar afgeknipte haar te doneren. Een prachtige gedachte, waardoor ik eigenlijk geen ‘nee’ kan zeggen tegen haar. Dus de afspraak bij de kapper stond. Tot ze met de mededeling kwam dat ze het dan ook meteen wil laten verven! Donkerbruin… Ik kan wel huilen bij alleen al de gedachte. Ze heeft de mooiste natuurlijke haarkleur die er is, vind ik zelf. En nu wil ze het verven. Natuurlijk heb ik haar gevraagd waarom ze dat wil. Als antwoord geeft ze dat ze klaar is met haar opvallende haarkleur en liever iets wil dat minder opvalt. Ik denk dat dit bij de leeftijd hoort, maar ik vind het echt heel erg als ze dat laat doen. Stiekem hoop ik ook dat de kapper haar adviseert om het niet te doen, maar aan de andere kant gaat ze dan misschien zelf met pakjes haarverf aan de slag. Lijkt me ook geen goed idee.

Nu zit ik dus met een dilemma: mijn dochter wil een groot deel van haar haren afknippen en het laten verven en ik ben het daar niet mee eens. Kan ik dit tegenhouden of heeft ze een leeftijd dat ze dit zelf kan bepalen? Ik vind zelf van niet, maar ik ben benieuwd hoe andere ouders hierover denken.”

Dilemma: ‘Mijn 11-jarige dochter zit alleen maar op haar telefoon, wat kan ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.