Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Mentale gezondheid 18 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Heeft je kind last van tics? Dit is mogelijk de oorzaak

Knipperen met de ogen, trekken met de mond, bepaalde geluiden maken of gebaren maken. Tics komen vaker voor dan je denkt. Heb je het gevoel dat je kind bepaalde tics heeft? Dat kan een oorzaak hebben.

Tics komen vaak voor en kunnen ook vanzelf weer over gaan. Dat is echter niet altijd zo.

Wat zijn tics?

Tics zijn eigenlijk herhalingen van ongewilde handelingen, bewegingen of geluiden. Heel veel mensen ontwikkelen tics, zowel volwassenen als kinderen. Bij kinderen komt het vaak voor tussen het vierde en twaalfde levensjaar. Zulke trekjes zijn vaak onschuldig en onbewust. Kinderen hebben meestal niet in de gaten dat ze het doen.

De meest voorkomende tics zijn bijvoorbeeld het herhaaldelijk knipperen met ogen, trekkende bewegingen met de mond, kuchen, de keel schrapen, schouders optrekken of met het hoofd schudden. Pas wanneer je zoon of dochter meerdere keren per dag meerdere zulke trekjes laat zien en het belemmeringen oplevert in het dagelijks leven, wordt er gesproken van een stoornis. Ongeveer 6 op de 100 kinderen heeft hier last van.

Oorzaak

Hoe ontstaan zulke gedragingen eigenlijk? Er zijn veel verschillende oorzaken te noemen. De meeste ontstaan door onrust, stress en spanning. Kinderen die overprikkeld raken, kunnen eerder tics ontwikkelen. Dat is hierdoor als het ware een manier om te ontladen. Daarnaast kunnen genen een rol spelen in de ontwikkeling van tics, maar ook schijnt voeding en medicatie invloed te kunnen hebben.

Hoewel tics dus vrij onschuldig zijn, kan het wel als ontzettend vervelend en storend worden ervaren. Daarnaast kan het ook zijn dat kinderen gepest gaan worden doordat ze continue bepaalde bewegingen of geluiden maken. Mocht je kind last hebben van tics, is het belangrijk om hierover met ze in gesprek te gaan. Blijf er rustig onder, want de meeste verdwijnen dus vanzelf. Mocht je je toch zorgen maken, is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. Hier kan eventueel een doorverwijzing plaatsvinden naar een psycholoog of orthopedagoog om de klachten verder te onderzoeken.

Tieners ontwikkelen Tourette-achtige tics door TikTok

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.